Fortsätt till huvudinnehåll

Tankar om premiären av Bäst i test - säsong 5


Igår så var det säsongspremiär av det omåttligt populära programmet Bäst i test. SVT har ju minst sagt lyckats omvandla den brittiska förlagan Taskmaster till en stor succé i svensk tv. Programmet har vunnit en rad olika priser och faktiskt tvingat TV4 att flytta sitt flaggskepp Let's Dance sändningstid till lördagar. Någonting som är en bedrift i sig, vilket också varit befogat för tidigare säsonger har verkligen bjudit på underhållning utöver det vanliga. Det geniala är det enkla, för det är en enkel tramsig programidé men ack så effektiv. 

I de föregående säsongerna så har jag bitvis vikt mig av skratt och har haft en rad olika favoriter som t.ex Anders "Ankan" Johansson, Nassim Al Fakir och Ola Forssmed. Framförallt så har det mer eller mindre alltid varit en bra kemi mellan deltagarna i panelen. Förra säsongen så tycker jag också att man lyfte sig ett snäpp till när det gäller testerna som var både nyskapande och underhållande. Utvecklingen där tycker jag om, i tidigare säsonger har det varit många bedömningsprov vilket jag inte är ett fan av, bättre med proven där man direkt ser en vinnare. 

Då kommer vi till årets upplaga och den efterlängtade premiären igår. Jag hade höga förväntningar, det ska erkännas. Men jag märker snabbt att programmet inte kommer möta mina högt ställda förväntningar. Vi börjar med testerna, 3 av testerna hade element där man på ett eller annat sätt skulle "kasta" en sak i någonting annat. Kom igen? Ja där hade man kunnat utveckla det hela en aning. Testet med att komma på en tidtagare och ägget var ju helt klart det bästa, mer sånt tack. 


När det kommer till årets panel så var jag lite skeptisk redan på förhand. Tyvärr så infriades alla mina farhågor. Jag pratade tidigare om hur viktig kemin har varit för mitt egna tittande och att det läggs stor vikt vid att castingen blir rätt. Just på den fronten så tycker jag att SVT lyckats bra med det fram tills nu. JA jag är mycket medveten om att det bara har sänts ett program så det är lite tidigt att dra slutsatser än, men en inledande känsla är alltid en signal. 
  • Olof Wretling: Vet inte riktigt vad han gör där. Förlåt man jag tycker han bara känns konstig och trots att han är komiker så känns han inte rolig alls. 
  • Johanna Nordström: Nja, jag vet inte det är någonting här som inte klickar för mig, tycker att hon inte har så härlig personlighet (på tv) och lyser inte igenom rutan. 
  • Arantxa Alvarez: En trevlig överraskning helt klart, har ett driv och en framåt attityd jag uppskattar.
  • Morgan Alling: Det här kommer bli min personliga favorit i årets upplaga, han är spontan och har en naturlig charmig samt rolig sida. 
  • Gästen - Jesper Rönndahl: Vet att alla inte uppskattar honom, men jag tycker han är störtskön. Knasig och avig på ett genuint härligt sätt. Han räddade helt klart programmet för min egen del. 

Det är svårt att ständigt uppfölja en succé och bibehålla både nytänkandet samt slagkraften. Jag har sett alla säsonger nu och ska erkänna att jag är ett stort fan av detta tramsiga problem. För mig så har det varit ett säkert kort som jag kunnat gå till när jag behövt skratta en stund. Jag har till och med kollat om alla avsnitt ett par gånger. Förmodligen är just den känslan jag gick in med i premiären det som gjorde att jag blev så skeptisk inställd, för det här föll platt för mig. Största problematiken är att jag inte tycker att det var roligt alls faktiskt och den där goa känslan jag hade under säsong 4 är som bortblåst.

Kort och gott så var det en premiär som inte riktigt levererade. Nu håller jag helt enkelt mina tummar för att resten av säsongen bjuder på bättre test och att panelen utvecklar mer kemi. Åtminstone så finns det ett par gäster som jag är nyfiken på som jag tror kan bli riktigt lyckade. Men ja just nu är min känsla lite tveksam kring hela kalaset och jag tror att det här kan bli den sämsta säsongen hittills. Hoppas, hoppas, hoppas verkligen att jag har fel. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...