Fortsätt till huvudinnehåll

Göteborg Film Festival 2021: Le sorelle Macaluso / The Macaluso Sisters


Genre: Drama
Land: Italien
År: 2020
Regi: Emma Dante
I rollerna: Alissa Maria Orlando, Susanna Piraino, Anita Pomario, Eleonora De luca

Historien om fem föräldralösa systrars liv och hur deras relationer till varandra påverkas för all framtid efter en tragisk olycka. 


Maria, Pinuccia, Lia, Katia och Antonella är fem föräldralösa systrar som bor i en lägenhet i Palermo. De föder upp duvor i lägenheten och spenderar mycket tid med att dansa på den sicilianska stranden. Historien tar också sin början en vacker dag vid stranden som skulle bli en härlig stund i deras vardag. Men när en tragisk olycka inträffar förändras livet för dem alla. När de träffas senare i vuxen ålder finns den vanliga värmen där men också sorg samt skuld. Det blir en resa som sträcker sig över en livstid med syskonkärlek, vardagsliv och tragiska händelser som följer de fem systrarna. 


Det börjar som ett livligt, estetiskt och värmande familjeporträtt. Dans, duvor och syskonkärlek står i centrum. Men blir successivt ett drama med ett underliggande mörker. Lägenheten får ta mycket plats både i det visuella och i storyn. På det sättet förstår man betydelsen av boendet som en samlingsplats och en symbol för systrarnas trygga punkt. 

Fotot är riktigt starkt och visar upp fina vyer varvat med den slitna lägenheten. Insatserna är även stabila från alla inblandade och regissören har lyckats skapa en bra dynamik mellan systrarna. Musiken är passande och det blir på det stora hela en mysig värld att kliva in i.


Idén om att göra ett familjedrama som sträcker sig över en längre tidsrymd är inte dum alls. Jag tycker om konceptet men det finns några saker som gör att det här inte flyger helt. Det första jag tänker på är tempot och speltiden. Allting går för snabbt och när tidshoppen kommer så har man inte hunnit sätta sig in i karaktärerna. Nu är speltiden 93 minuter och det hade behövts en halvtimme till för att på riktigt ge historien en chans. Istället blir det forcerat och en aning rörigt. Vid det första tidshoppet så får man faktiskt koncentrera sig och lista ut vem som är vem. 

När allting lagt sig och man är med på banan igen så gillar jag det. Jag tror bara att mitt helhetsintryck hade varit starkare om regissören valt att vara mer direkt och inte så svävande i sin gestaltning av historien. Det blir på ett sätt mystiskt och härligt, men tappar också skärpan för att tända till fullt ut.


Le sorelle Macaluso är en vacker filmupplevelse både symboliskt och visuellt. Det finns som sagt ett par saker som gör att filmen inte tar det där nästa klivet, men bortser man från det så är filmen både vacker och tänkvärd. En film som säkert växer vid en andra titt. Men just nu stannar betyget på en trea som kan höjas med tiden 

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
-----------
Totalt: 16

Betyg: ✅✅✅

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...