Fortsätt till huvudinnehåll

Göteborg Film Festival 2021: The Father


Titel: The Father
Genre: Drama
Land: Storbritannien
År: 2020
Regi: Florian Zeller
I rollerna: Anthony Hopkins, Olivia Colman, Imogen Poots, Olivia Williams, Mark Gatiss

En man vägrar all hjälp från sin dotter när han åldras. När han försöker förstå sina förändrade omständigheter början han tvivla på sina nära och kära, sitt eget sinne samt vad som är verkligt eller ej.


80-årige Anthony bor ensam i sin lägenhet. En ordningsam och självständig man som inte vill ha någon hjälp i vardagen. Men dottern Anne har sett hur hennes far glömmer, blandar ihop saker och blir allt mer förvirrad. Anthony tycker dock att hon överdriver och börjar misstänka att hon försöker få tag i hans lägenhet. Ja det är minst sagt någonting skumt på gång enligt honom. Han bestämmer sig för att streta mot men det blir allt svårare när han själv börjar misstro vad som verkligen händer.


"WOW, asså WOW" som en kär vän alltid brukar slänga sig med när han ser en riktigt bra film. Det här är en sådan film där uttrycket passar väl in. Först måste man bara applådera åt Anthony Hopkins som på ålderns höst levererar en prestation som gjorde att jag nästan trillade av stolen. Han är så levande, modig och sårbar i varje scen. Den här rollen är som gjord för honom och fantastisk känns knappt som ett tillräckligt ordval. Lägg därtill Olivia Colman som ett mycket tillfredställande komplement. Hennes agerande är på hög nivå det med, man kan känna den villkorslösa kärleken men samtidigt en ändlös förtvivlan hos hennes karaktär.


Vad som gör att filmen fungerar så pass bra är gestaltningen av demens som i det här fallet även skildras från den sjukes perspektiv. Huvudkaraktärens förvirring och minnesförlust blir extremt närvarande på det här sättet. Det mesta av historien utspelar sig på en plats vilket tillför en mystik men även en intimitet jag gillar. För det mesta så är det lågmält men med små medel får man historien att bli otroligt effektfull. 

Ja manuset är riktigt smart skrivet och de leker själva med tittarens egna förstånd. Just den biten att man inte riktigt har en rak tidslinje utan allt är lite oklart är kittlande. För att vara ett drama så har Florian Zeller lyckats skapa en spänning och nerv som är minst sagt imponerande. Jag gillar även hur väl musiken anpassas och växer under tidens gång. 


Det hör inte till vanligheten att jag delar ut högsta betyg men det här är en film som gör att jag känner mig som en fisk i vattnet. Älskar fullkomligt älskar den här typen av filmer. Urstark dialog, härlig stämning, finfina prestationer och en film som får det att bitvis göra ont ända in i själen. Ja det här kan inte bli nåt annat än en 5a i betyg.

5 - Skådespelare
5 - Handling
5 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
-----------
Totalt: 23

Betyg: ✅✅✅✅✅

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...