Topp 10 - 2012
Filmåret 2012 visade sig bli ett som inte var det starkaste för min egen del. På listan finns ett par höjdare och resten är bra, men det var inte många filmer det här året generellt sett som gav mig en "wow" känsla. Det var relativt enkelt att rangordna toppen av listan där ettan är given och 2an till 4an kanske kan ändras lite på dagsform. Men sedan blev det lite svårare då många var jämna och några filmer föll precis på målsnöret. På det stora hela är jag ändå nöjd med listan där några mer okända titlar fick ta plats på listan.
På topp tio återfinns filmer från:
5 USA
5 USA
4 Storbritannien
1 Danmark
10. Seven Psychopaths (Martin McDonagh)
En manusförfattare blir oundvikligen indragen i Los Angeles kriminella undre värld när hans udda vänner kidnappar en gangsters älskade hund.
En minst sagt galen film som andas mycket Pulp Fiction i sitt utförande. Underhållande från början till slut, med en makaber humor som jag gillar. Inte helt perfekt men som tittare bjuds man på en fartfylld resa och det här är iallafall långt ifrån tråkigt.
Johnny Depp besöker Ralph Steadman, den kända konstnären och den sista av de ursprungliga Gonzo visionärerna som arbetade tillsammans med Hunter S. Thompson. Här får vi även följa konstnären som för första gången får se sina teckningar animeras.
Visuellt är det här en förträfflig dokumentär. Jag fullkomligt älskar Ralph Steadmans konst och när den kommer till liv på det här sätter blir man helt såld. Även om man inte är insatt så är det här en intressant och annorlunda dokumentär.
Norman är en missförstådd pojke som kan tala med spöken. När hans stad drabbas av en urgammal förbannelse får han ta sig an spöken, zombies och vuxna för att rädda dagen.
Underbart animerad film à la Laika-studion som bjuder på en kuslig stämning men också mycket värme. En film bearbetar många stora frågor som mobbning och existensiella frågor på ett tillfredställande sätt. Musiken är härlig och hela produktionen är en fröjd för ögat att kolla på.
7. Skyfall (Sam Mendes)
Bonds lojalitet till M sätts på prov när hennes förflutna plågsamt gör sig påmind. När MI6 utsätts för en attack måste agent 007 hitta och förgöra hotet, oavsett vad det personligen kommer kosta honom.
Äntligen hittade man rätt. Gillar vad Sam Mendes gör med serien och att man går tillbaka lite mer till rötterna med både en introduktion av Q samt Moneypenny. Här finns en riktigt bra nerv genom hela filmen och fotot är bitvis fantastiskt. Javier Bardem gör även en utav de bästa skurkarna i serien.
6. Mud (Jeff Nichols)
Filmen som på nåt vis blev startskottet för Matthem McConaugheys nya riktning på sin karriär. Det här är en välgjord liten film som visar upp snyggt foto, en rå avskalad miljö som jag gillar och bländande skådespelarinsatser.
5. Broken (Rufus Norris)
När 11-åriga flickan Skunk bevittnar en misshandel på sin gata i en förort till London dras hon in i en infekterad konflikt som successivt sammanflätar kvartersbornas livsöden.
Brittisk indie-film som levererar omskakande vardagsrealism. Lyckas träffa rätt på många plan och bjuder på ett mycket trevligt innovativt manus. En enkel film att tycka mycket gott om.
4. The Master (Paul Thomas Anderson)
The Master har blivit lite av en vattendelare. Personligen så tycker jag att den är fantastisk. Fotot är spot on, dialogen är välskriven, samspelet mellan Philip Seymour Hoffman och Joaquin Phoenix är magiskt. Storyn kanske är lite spretig men det är en film som växer vid en andra titt.
3. Jagten / The Hunt (Thomas Vinterberg)
Det är nog inget snack om att Thomas Vinterberg är nordens främsta filmskapare under 2000-talet. Här bjuder han på ett gastkramande drama som gör ont att kolla på. En riktig käftsmäll som lämnar spår långt långt långt efter att man sett den. Plus en Mads Mikkelsen som är helt magisk i huvudrollen.
2. Moonrise Kingdom (Wes Anderson)
En föräldralös scoutpojke och en rebellisk flicka flyr från sin stad i New England. Detta leder till ett stort rabalder som får en lokal sökgrupp att försöka hitta dem.
Underbar estetisk film att beskåda, som det alltid är när Wes Anderson är i farten. Det här är en otroligt mysig och charmig film. Ibland behöver det inte vara så mycket svårare än så här. En film som får en att må bra helt enkelt.
1. Django Unchained (Quentin Tarantino)
Med hjälp av en tysk prisjägare ger sig en befriad slav sig ut på en resa för att rädda sin fru från en brutal plantageägare i Mississippi. En högklassig Tarantino rulle som bjuder på rapp dialog, snyggt foto och bitvis mycket grovt våld. Det finns inte mycket att klaga på här. Trots speltiden på 2h 45m så är det en film som tåls att ses om flera gånger.
Några filmer som slogs om platserna på listan:
Sämsta filmen: Mörkt Vatten
Svensk thriller som helt går bort sig. Tråkig och tunt manus som lämnar mer frågor än svar. Nej det här är ingen höjdare alls.
Största besvikelsen: Argo
Oscarsvinnande film som inte riktigt lever upp till förväntningarna. Saknar den riktiga glöden och filmen tappar sitt fokus, blir inte så berörd som jag hade hoppats på.
Kommentarer
Skicka en kommentar