Fortsätt till huvudinnehåll

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008

Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser. 

På topp tio återfinns filmer från:
4 USA 
3 Storbritannien
1 Sverige
1 Tyskland
1 Israel

10. Die Welle / The Wave (Dennis Gansel)


En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv.

Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film och det här är inget undantag. Lite ojämn ibland men på det stora hela en film som påverkar och sitter kvar.

9. Wall-E (Andrew Stanton)


Efter årtal av ohejdad konsumtion är Jorden täckt av skräp. För att göras beboelig igen flyr människorna och placerar ut miljontals små robotar för att städa upp planeten. Efter hundratals år finns bara roboten WALL-E kvar. Han känner sig ensam, men en dag möter han roboten EVE och äventyret tar sin början...

Pixar har gjort några riktiga fullträffar och denna lågmälda historia om en ensam robot är kanske deras bästa. Första halvan är enligt mig starkare än den andra, men som helhet så är det fortfarande en fantastisk film som bjuder på ett äventyr med hjärta för hela familjen.

8. The Bank Job (Roger Donaldson)


Den sanna historien om hur ett par tjuvar 1971 i London gräver sig in i en bank. Där länsar de bankfacken på kontanter, juveler men också en smutsig hemlighet som skall visa sig få stora konsekvenser...

Mycket sevärd heist-film som är förvånansvärt brutal. Uppskattar tidsandan och hela historien kring korruptionen. Helt klart en underskattad underhållande historia.

7. Hunger (Steve McQueen)


Filmen skildrar den hungerstrejkande IRA-mannen Bobby Sands sex sista veckor vid liv i ett brittiskt fängelse i början av 80-talet. Det blir en odyssé inom vilken den minsta lilla gest kan bli en storslagen handling. 

Mörkt, smutsigt och oerhört brutalt. En välproducerad film som väcker både obehag och intresse. Framförallt sevärd främst för Michael Fassbender vars prestation är extremt trovärdig.

Regissören Ari är förvånad över att han inte kan komma ihåg något längre från första Libanon-kriget i början på 80-talet. Förbryllad över denna gåta bestämmer han sig för att intervjua gamla vänner runt om i världen. Han måste upptäcka sanningen om den tiden och sig själv.

Extremt snygg och smart animation som passar väl in med den brutala historien. Fakta, minnen och ett historieberättande blandas på ett effektivt vis här. 

5. Låt Den Rätte Komma In (Tomas Alfredson)


Året är 1982 i Stockholmsförorten Blackeberg. Oskar är 12 år och mobbad. Oskar fantiserar om hämnd, om att ge igen. Då står plötsligt en flicka i klätterställningen, en flicka i hans egen ålder som han aldrig sett förut. Men flickan är inte riktigt som alla andra...

En frisk fläkt när det kommer till svensk skräck. Scenografin är magisk, stämningen tät, en story som bjuder både på vänskap och blodig hämnd. Utan tvivel en av de bättre svenska filmerna som gjorts.

4. The Dark Knight (Christopher Nolan)


Batman och James Gordon går ihop med Gothams nya åklagare Harvey Dent, för att stoppa en psykotisk bankrånare känd som The Joker.

Det finns flera filmatiseringar om Batman-karaktären, men aldrig har den lyckats träffa så rätt som här. Nolan skapar ett universum som tillåter maximal action, storslagna skådespelarinsatser och en driven underhållande story.  

3. In Bruges (Martin McDonagh)


De två lönnmördarna Ray och Ken skickas av sin hänsynslöse chef Harry till den belgiska medeltidsstaden Brygge efter ett misslyckat uppdrag. Vad ingen av dem förstår är att Harry har helt andra planer ön semester för dem och deras vänskap kommer sättas på hårt prov.

McDonagh vet hur man avväger ett smart skrivet drama med välskriven mörk humor. Topp prestationer av alla inblandade. Mycket Tarantino känsla över hela storyn och det är i mitt tycke aldrig negativt.

2. Synecdoche, New York (Charlie Kaufman)


En Teaterdirektör kämpar med sitt jobb och kvinnorna i sitt liv. Samtidigt som detta försöker han skapa en fullskalig replika av New York i sin lagerlokal som en del av hans nya pjäs. 

Kaufman är Kaufman, med allt var det innebär. Det är svårt och det är bisarrt, men det är också underbart förkrossande. Filmen ger en upplevelse om att leva, dö och att bearbeta det hela.

1. The Wrestler (Darren Aronofsky)


På 80-talet var den amerikanska showbrottaren Randy "The Ram" Robinson ett välkänt namn. Nu för tiden bor han i en trailerpark och är långt ifrån storhetstiden. Samtidigt som han försöker hitta sin väg tillbaka till toppen kämpar han för att få ordning på sitt trasiga liv.

En klump som växt sig större och som aldrig riktigt släpper taget. Så är det att se på denna film. The Wrestler är ett mycket sevärt gripande porträtt av vad ensamhet gör med oss men samtidigt hur den påverkar våra val och livsfilosofi.

Några filmer som slogs om platserna på listan:
--

Sämsta filmen: Mamma Mia!
För mig är det här en extremt ångestframkallande film. SKÄMSKUDDE! Storyn makes no sense och det hela känns bara som ett barnkalas för vuxna. Feel-good film? Snarare en film som får en att börja med valium.

Största besvikelsen: Quantum of Solace
Kort och gott så är uppföljaren till den stabila Casino Royale en flopp helt klart. Spänningen och känslan finns inte längre där. Det hela är betydligt mer yta än någonting annat. Storyn är tunn och klippningen är allt för hispig, vilket blir jobbigt snabbt. Skönt att de bytte regissör efter den här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...