Fortsätt till huvudinnehåll

Göteborg Film Festival 2021: Dating Amber


Genre: Drama / Komedi
Land: Irland
År: 2020
Regi: David Freyne 
I rollerna: Fionn O'Shea, Lola Petticrew, Sharon Horgan, Barry Ward

Två skolvänner bestämmer sig för att inleda en låtsas heterosexuell relation i ett försök att passa in bland sin omgivning under 90-talets katolska Irland.


Eddie och Amber är båda homosexuella, men kommer överens om att låtsas vara ett par för att undvika att utsättas för homofoba hån från sina skolkamrater. Men hemma är Eddie satt under en hård press från sin militäriska far som vill att sonen ska direkt in i armén när skolan är avslutad. Medan Amber drömmer om att fly till London, bli en del av punkscenen och öppna en anarkistisk boklåda. Till en början fungerar allt väl och vardagen flyter på. Det visar sig dock bli svårare än va de först tror att dölja sina rätta identiteter. 


Coming-of-age filmer brukar vara härliga och det görs en del sådana här filmer. Det är inte alltid man lyckas får till en genuin känsla. Dating Amber är trevligt nog ett undantag. Framförallt så ligger styrkan i dynamiken mellan de två huvudpersonerna Eddie och Amber, som spelas av Fionn O'Shea och Lola Petticrew. De gör båda starka prestationer och visar upp en otrolig dynamik samt kemi. Tillsammans lyser dem igenom rutan och är helt klart filmens höjdpunkt.

Humorn är det första som jag kommer att tänka på, trots att det finns en allvarlig underton så är det här till en början mycket lustfylld historia. Jag skrattar till flera gånger och den biten av manuset är verkligen bra skrivet. Andra halvan av filmen går av försåtliga skäl mer åt det dramatiska hållet, men trots det finns det en härlig komisk ådra rakt igenom som är härlig. 


Regissören har valt att förlägga historien i 90-talets Irland vilket är smart. Jag gillar miljöerna och kostymerna som ger en mysig stämning. Fotot är också det starkt där man får se de fantastiska irländska vyerna i stor omfattning. Det blir också en del utflykter då de två ungdomarna flyr vardagen tillsammans där tankarna snabbt dras till serien The End of the F***ing World. Just den biten visar upp en härlig ungdomlig frihet och identitetssökande som behövs för karaktärernas utveckling. 

Första halvan av filmen är stark och har ett bra tempo. Sedan tappar tyvärr storyn lite och det blir en aning repetitivt. Som tur är lyckas man hitta tillbaka och avslutningen är både tillfredställande samt fin på ett naket sätt.


Dating Amber visade sig vara en mycket härlig liten överrakning. Filmen bjuder upp till många skratt och samtidigt en del eftertanke. På det stora hela en förträfflig, ljuvlig och träffsäker skildring av två unga människor i en värld som inte alltid är så enkel. Betyget landar på en svag 4a. 

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
-----------
Totalt: 18

Betyg: ✅✅✅✅➖

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...