Fortsätt till huvudinnehåll

Julkalendern lucka 23: Bad Santa


Titel: Bad Santa
Genre: Komedi / Drama
Land: USA
År: 2003
Regi: Terry Swigoff
I rollerna: Billy Bob Thornton, Tony Cox, Brett Kelly, Lauren Graham, Bernie Mac

En eländig bedragare och hans partner poserar som jultomten samt hans lilla hjälpare för att råna varuhus på julafton. Men de stöter på problem när de träffar en mobbad kille. 


Willie har under flera år varit en framgångsrik kassaskåpsöppnare. Tillsammans med sin kompanjon Marcus så har de varje år kring juletiden åkt på brottsturné. Men tiden har inte varit snäll mot Willie som har gått ner sig allt mer och har svårt att hålla ihop sitt liv. Efter en lyckad kupp åker han på semester och går ner sig ännu mer. Men får såklart i slutet av året åter ett samtal från sin gamla partner. Det är åter dags att råna ett varuhus och den här gången i Phoenix. Till en början är allting som vanligt men livet förändras när en udda utstött pojke kommer in i Willies liv. 


Bad Santa är minst sagt en annorlunda julfilm, glöm allt det mysiga och fina. Här är det stöld, fylla, sex och mycket svordomar. Direkt kastas man in i den trasiga huvudpersonens liv och det är ingen fröjd att se. Att vara på "dekis" får här en helt ny innerbörd. Men en film blir inte bara rolig för att man hör en jultomte svära. Som tur är filmen mycket mer än de, men vi kommer till det.

Jag ska erkänna att filmen till en början inte imponerade på mig. Det finns ingen direkt karaktär att känna för och hela storyn är lite för maxad för min smak. Det är inte förens den mobbade pojken kommer in i bilden som historien lyfter och blir intressant. Fram tills dess så har filmen varit både grov och utan substans. Nu får man istället ett mer djup och en relation att bry sig om. Relationen mellan Willie och den illa pojken är den definitiva höjdpunkten i filmen. Det är fint att se hur framförallt Willies attityd ändras till honom. Den typen av resa är ingenting nytt men det är mer än välkommet i det här fallet då det gör att man rycks med och vill se hur det slutar. Vilket också få följden att filmen tar klivit från att enbart provocera. 


Billy Bob Thornton har nästan en enmansshow här och briljerar verkligen. Han lyckas vara både grisig, avskyvärd, patetisk och tillslut lite varm på samma gång. Brett Kelly är också stark i sin roll och spelar en naiv samt lite korkad kille med ett stort hjärta. Jag vill även lyfta fram Bernie Mac som gör vad han ska i sin roll med en härlig karisma. (Plus att jag saknar hans stil, han dog tyvärr allt för tidigt RIP).

Regissören lyckas bygga upp en alternativ julstämning som inte är dum, bara ovanlig. Den klassiska musiken finns där och även om storyn utspelar sig i strålande sol så blir det juligt. Manuset är smart skrivet men kanske en aning tunt. Grunden är bra men blir enformigt efter ett tag. Som jag nämnde innan så är det andra delen av filmen som är den starka. Humorn funkar för det mesta även om jag kanske inte skrattar rakt ut. Visst är det både sexistiskt och grovt ibland men det blir inte plumpt då man på nåt sätt accepterar huvudkaraktärens beteende. 


När allt är klappat och klart så var jag faktiskt rätt tillfreds när filmen var slut. INgen omvälvande upplevelse men trots allt underhållande och småtrevligt. Inte alls så dåligt som jag hade förväntat mig. Bad Santa är ingen stereotyp julfilm men det behöver inte va negativt. Nej, jag gillade faktiskt det här och betyget landar på en klar 3a. 

3 - Skådespelare 
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
-----------
Totalt: 15

Betyg: ✅✅✅

Betyg julkänsla:🎅🎅🎅

Kanske inte en klassisk upplyftande julfilm men den bjuder faktiskt på en del julkänsla. Det är klassiska låtar som spelas och man får se en tomtedräkt mer eller mindre hela tiden. Helt klart godkänt betyg och filmen får tre tomtar. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...