Fortsätt till huvudinnehåll

Julkalendern lucka 16: The Nightmare Before Christmas

Genre: Animation / Musikal / Familj
Land: USA
År: 1993
Regi: Henry Selick
Rösterna: Danny Elfman, Chris Sarandon, Catherine O'Hara, William Hickey

Jack Skellington, kungen över Halloween Town upptäcker Christmas Town och blir helt överväldigad. Exalterad beslutar han sig för att ta med sig julen till sitt hem. Det orsakar dock mer förvirring än uppskattning. 


Filmen utspelar sig i en fantasivärld där alla högtider har en egen stad. I Halloween Town härskar pumpakungen Jack. Han är ett skräckinjagande benrangel som trots sin status och popularitet börjat känna tvivel samt ifrågasätta meningen med livet. Av en slump hamnar han i Christmas Town och blir förtjust i stämningen. Väl tillbaka i Halloween Town gör han experiment för att ta reda på vad julen egentligen är. När han tagit reda på det får han en plan att han ska ta över julens och kidnappar tomten som får ta "semester" medan han fixar hans uppgifter. Det visar sig dock att hans plan inte ska gå riktigt som han har tänkt. 


Animering överlag är någonting jag är svag för. Jag gillar känslan när teckningar eller ting få komma till liv. Den animering som ligger mig närmast hjärtat är stop motion, där jag tidigare uttryckt min kärlek för Laika Studio. Flera av mina favoritfilmer är gjorda med den stilen och det är en magisk värld att kliva in i. Jag förundras också över den dedikation och tid som man lägger ner, för det ska poängteras att det här är en konstform som tar tid. The Nightmare Before Christmas är en av de mest kända titlarna inom stop motion. Det är också en av de mest mytomspunna filmerna där produktionen valde att lägga till hjärnan bakom hela idéen Tim Burton till titeln. Vilket blev en följd att väldigt många trodde att det är han som regisserat filmen, vilket inte stämmer. Istället är det legendaren Henry Selick som ska få applåderna. 


Jag har nog nämnt tidigare att jag inte är så förtjust i musikaler, det här är ett undantag. Danny Elfmans score är stämningsfullt och pampigt. I kombination med välskrivna låtar ger det storyn den tyngd som behövs för att förstå den inre konflikt som huvudkaraktären lider av. Här vävs låtarna också bra in och de känns inte placerade bara "för att" som det ibland kan bli. Utöver musiken som har en stor roll så är filmen helt fantastisk att beskåda. Animeringen är spot on, nästan som ett litet mästerverk i varje bildruta. Jag gillar hur väl man fått till stämningen och kontrasterna mellan de olika världarna. 

Storyn är både kreativ och egensinnig, men kanske lite tunn. För min egen del går det lite väl fort mot slutet och hade kunnat se ett par minuter till på speltiden för att få ut maximalt. Annars har jag faktiskt inte mycket att klaga på. Jag tycker att det här är ett estetisk mästerverk som belyser många faktorer som utanförskap, tvivel och press. Det må vara en animerad film men det är nog många som verkligen kan sätta sig in i huvudkaraktärens resa. 


Vare sig man gillar animerat eller inte så är det här en fascinerande film för alla åldrar (inte de minsta dock då den är bitvis riktigt obehaglig). Det är en film som gör mycket av lite och som får en älska alla de som lägger ner sin själ i projekt likt denna. På det stora hela så är det en magisk film som håller än idag. Betyget landar på en stark 4a. 

4 - Röster
3 - Handling
5 - Känsla
5 - Musik
5 - Animering
-----------
Totalt: 21

Betyg: ✅✅✅✅

Betyg julkänsla:🎅🎅

Det här är ju en film som kanske inte är en julfilm med stort J. Temat spelar inte huvudrollen vilket också märks på julkänslan. Den finns konstigt nog ändå där och visst måste man se den här när julen kommer och smyger på. Absolut det finns fler filmer som ger mer mysig julkänsla men det här är en film som bjuder på bra kontrast i all söt-sliskig jul kaos. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...