Fortsätt till huvudinnehåll

Julkalendern lucka 15: Holidate


Titel: Holidate
Genre: Komedi / Romantik
Land: USA
År: 2020
Regi: John Whitesell
I rollerna: Emma Roberts, Luke Bracey, Kristin Chenoweth, Frances Fisher, Andrew Bachelor

Två främlingar som tröttnat på singellivet under ett julfirande kommer överens om att vara varandras platoniska dejter under årets kommande högtider. Men arrangemanget visar sig bli svårare att genomföra än vad de tänkt.


Sloane är en ung kvinna som bor i Chicago. Högtiderna blir alltid jobbiga mest för att hennes dömande familj konstant påpekar att hon inte har ett förhållande. Men hon har fortfarande inte kommit över sin senaste pojkvän, trots det så försöker mamman Elaine få ihop henne med en ny man. Under tiden firar Jackson en ung australisk man julen med en tjej som han inte alls är intresserad av att ha en relation med. Det slutat katastrof och de både två högtidshatande personerna träffas i en klädbutik. Efter mycket om och men bestämmer sig de båda att ingå ett avtal där de båda ska vara varandras dejter på alla årets högtider. 


Jag förstår inte hur Netflix gång på gång kan producerar så sunkiga romantiska filmer. Jag tänker tidigare på Tall Girl och The Kissing Booth som har så oerhört värdelöst stereotypa stenålders manus. Det ska sägas att Holidate inte är fullt så värdelös, det finns en del roliga stunder men de är få. Filmen är dock så hopplöst förutsägbar och tråkig att det nästan blir skrattretande. Bara det att huvudkaraktären Sloane måste ändra sin stil för att fungera och konceptet att vara singel är tydligen SUPERKONSTIGT. Enligt den här filmen så har man misslyckats totalt, härligt tema till unga människor!!

Samtidigt så förstår jag att det finns personer som kan känna igen sig i deras känslor, det är jag inte emot. Jag önskar bara att man hade valt att porträttera den här känslan och gjort det mer smakfullt. Nu blir det istället så att man förlöjligar viktiga ämnen och förenklar historien till absurdum. 


Det finns dock några få höjdpunkten. Emma Roberts gör bra ifrån sig och får stå för en del av humorn. Historien börjar också bra med både dråplighet och situationer som många kan känna igen sig i. Den känslan varar dock inte längre än kanske 10 min tills de två huvudpersonerna möts och ingår sin pakt. Fotot är fint och jag gillar de olika högtidsmiljöerna. Det positiva slutar där. För resten är rörigt och inte av samma klass. På det stora hela så bjuds tittaren på usel dialog, löjliga karaktärer och bitvis kasst skådespeleri. 

Jag kan se hur manuset vill få ut nåt nytt och kreativt men det landar tyvärr platt. Den där härliga känslan som man gärna söker efter i den här genren är som bortblåst. En film får gärna vara lite förutsägbar och klyschig men det finns ju gränser. Jag blir uppenbart provocerad av historier som denna, speceillt när castingen blir så uppenbart genomtänkt. En kvinnlig karaktär som först ska va lite knasig för att sen ändras och bli het samt han en superhunk som pratar australienska. Livet måste ju vara otroligt svårt för två så välpolerade personer? BU FUCKING HU!


Personligen så tycker jag att man alltid ska ge chansen innan man dömmer en film. Ibland blir man positivt överraskad och andra gånger så blir man gråtfärdig (inte på ett positivt sätt). Holidate är ett tidsfördriv som fungerar för en kort stund. Men den är tyvärr lika lätt bortglömd som en deltävling i melodifestivalen. 

2 - Skådespelare 
1 - Handling
1 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
-----------
Totalt: 9

Betyg: ✅➕

Betyg julkänsla:🎅

Känner ingen julkänsla alls. Visst firas det julafton i två korta episoder under filmens gång, men stora delar utspelar sig kring annat. Ne det här är en film som inte ger mig några julkänslor alls. Kolla in nåt annat om du vill bli peppad inför julen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...