Fortsätt till huvudinnehåll

Julkalendern lucka 12: Sunes Jul

Titel: Sunes jul
Genre: Familj / Komedi / Julkalender
Land: Sverige
År: 1991
Regi: Stephan Apelgren
I rollerna: Peter Haber, Carina Lidbom, Andreas Hoffer, Nina Almlöf, Gabriel Odenhammar

Sune är en drömmande och betraktande 9-åring med ett gott öga till tjejer. Sunes familj är en helt vanlig familj som försöker fira en helt vanlig svensk jul, vilket inte alltid är så enkelt som det låter. 


Karl SUNE Rudolf Andersson så heter huvudpersonen. Han är en riktig tjejtjusare i alla fall om man får tro honom själv. Hans familj består av lillebror Håkan BRÅKAN som enligt Sune är galen och ofta värre än digerdöden. Storasyster Anna är tonåring och tycker mest sina bröder är jobbiga, hon koncentrerar sig mer på tonårspojkar. Mamma Karin försöker hålla ordning och reda men det är hon inte så bra på, men hon kämpar så gott hon kan medan familjen gång på gång råkar ut för missöden. Pappa Rudolf är en snål, aningen temperamentsfull, snäll men lätt stressad man som försöker göra allt i sin makt för att få julen att bli så bra som möjligt. Det här är familjen Andersson en helt vanlig svensk familj.


När det börjar diskuteras om favoriter bland julkalendrar så dyker snabbt Sunes jul upp som förslag. Det är många som med varma känslor pratar om hur väl man håller den kär. Personligen så har jag också ingått i den hyllande skaran. Även om den kom några år innan min tid så är det en julkalender som jag blivit inmatad med av föräldrar, så jag fick min dos. Mitt minne är som sagt fint och jag minns att den var både knasig och rolig. 

"Förbannade jävla biljävel!"

Ja hur väl står sig Sunes jul idag? Förvänansvärt bra faktiskt. Om man ska dra en parallell så lyckas man likt Sällskapsresan att få till en stark igenkänningshumor. Många scener får man nästan ta fram skämmskudden och inte på ett dåligt sätt utan mer för att det blir smärtsamt att se. Det är framförallt det här som gör att serien står sig så väl och känns ständigt aktuell. 


Utan att överdriva så finns det en bidragande orsak till att Sunes jul är så bra och det stavas Peter Haber. Wow va väl han passar in i rollen som pappa Rudolf, han står mer eller mindre för alla komiska inslag. Självklart sticker han ut i mängden men måste säga att resterande delen av familjen också är väl castat, känns också som att det finns en fin kemi. Vilket också visar sig i uppföljaren Sunes sommar.

Rudolf: I år tar jag knäcken älskling.
Karin: ... på oss alla.

Jag har dock ett litet problem, eller kanske ett stort problem. Sune. Ursäkta men han är en jäkla irriterande och jobbig karaktär. När jag nu ser om kalendern så får jag pina mig själv igenom stora delar av avsnitten. Musiken känns också bitvis malplacerad (om man bortser från titelspåret) och skapar en konstig stämning. Sen hjälper det ju inte att produktionen har så låg klass, fotot är både gryningt och kallt. Det märks utan att använda för starka ord att det hela är en tv-produktion. 


Som tur är så finns pappa Rudolf och själva dynamiken i familjen med de olika julsysslorna. Det är där mitt stora intresse landar. Här har man verkligen fått till den "klassiska svenska julkänslan" med olika inslag som t.ex julbord, Lucia, julbaket, snöbollskrig och julpyntning. Det är här som Sunes jul trumfar många andra julkalendrar, de har skapat en otrolig julkänsla som många kan känna igen sig i. 

Jag ska erkänna att det här inte är min favorit julkalender mest för att jag inte är ett fan av Sune som karaktär. MEN och ett stort MEN, är att jag gillar kalender trots allt. Vare sig man gillar Sune eller inte så är det här en riktig hitt och helt klart ett måste kring juletider. Betyget landar på en stabil 3a. 

3 - Skådespelare 
4 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
2 - Foto
-----------
Totalt: 15

Betyg: ✅✅✅

Betyg julkänsla: 🎅🎅🎅🎅🎅

Ja här ger jag ut det högsta betyget, främst för att de verkligen lyckats fånga många aspekter ur den klassiska julen. Det är härligt och lite ångestladdat att grotta sig ner i alla dessa olika scenarion, precis så som jag tror julen är för många. Helt enkelt en blandning av många härligheter och en dos panik.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...