Fortsätt till huvudinnehåll

Tema: Klassiska monsterfilmer 2

(1933, James Whale)

En vetenskapsman kommer på ett sätt att göra sig osynlig, men som biverkning blir han galen. Han börjar därefter att terroriserar landsbygden som den osynliga mördaren.


Jag tror att alla någon gång fantiserat om att vara osynlig. Det är en lockande och spännande tanke. Att kunna vara där men ändå inte "där". Vissa hade nog använt denna egenskapen till att kanske försvinna ett tag eller bara nyfiket spionera in andra människor. Just osynlighetsfaktorn gjorde att jag kände ett stort intresse för det här klassiska "monstret".

Skillnaden mellan The Invisible Man och andra i temat är att själva monstret är mer psykologiskt läskig än fysiskt. I till exempel Frankenstein och Dracula så monstret läskigt genom att vara deformerat eller skräckinjagande. Här är det fortfarande en vanlig människa, men som inte syns. Det läskiga är istället hur han använder sina krafter med onda avsikter och kontrollerar sina medmänniskor.


Manuset är välskrivet och Whale har lyckats skapa en spännande story. Det bjuds även på väldigt fina specialeffekter och den känns oerhört kvalitativ för sin tid. Claude Rains gör en riktigt bra insats och han spelar härligt galen. Filmens styrka tycker jag är hur huvudkaraktärens utveckling porträtteras. Tittaren får verkligen ta del av hans väg från att vara en drivande vetenskapsman till att bli ett maktgalet monster.


Det finns mycket jag gillar med filmen. Framförallt gillar jag känslan och spänningen som Rains verkligen hjälper till att skapa.

"We'll begin with a reign of terror, a few murders here and there, murders of great men, murders of little men, just to show we make no distinction."

Den är även brutal för sin tid då den har en dödssiffra som är väldigt hög. Tyvärr försvinner lite spänningen i allt för många humoristiska inslag. Det må vara mörk humor i sina stunder men känns ändå lite felplacerat. Una O'Connor bjuder också på en hemskt jobbig karaktär att titta på vilket förstör lite känslan som filmen bygger upp. Båda dessa faktorer gör att jag tappar intresset lite.


Med häftiga specialeffekter och på sina håll kvalitativt skådespeleri håller denna klassiker än idag. Det är en underhållande film som bjuder både på skratt och spänning. Stort plus till slutet som lämnar tittaren tillfredsställd.

Det är dock lite spretigt och helheten lämnar ändå lite kvar att önska. Kanske är jag lite hård när det kommer till betyget men för tillfället så känns det rättvist. Vid en omtitt så kan det hända att betyget höjs men nu stannar det hela på en stark trea.

Betyg:✅✅✅

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...