Fortsätt till huvudinnehåll

Onsdagsfilmen: Mr. Church

(2016, Bruce Beresford)

En unik vänskap formas när en liten flicka och hennes döende mamma anlitar en talangfull kock vid namn Henry Joseph Church. Det börjar med en anställning på sex månader och blir till något som varar femton år samt skapar ett unikt familjeband.


Eddie Murphy som största namn i en produktion känns inte direkt lovande för en film som släpptes 2016. I ärlighetens namn så har varken han eller den typen av humor inte alls överlevt tidens gång. Bortsett från en stabil insats i Dreamgirls 2006 så är det nästan uteslutet helt usla filmer han medverkat i sen slutet av 90-talet. Vad var det då som gjorde att min nyfikenhet väcktes här? Främst att se Eddie Murphy i ett drama och även att den har flera matfilms moment vilket jag är svag för.


Storyn utspelar sig över en längre tid och vi får först lära känna Charlie (Britt Robertson) som ung och hennes uppväxt med sin sjuka mamma. Under sin uppväxt lär hon också känna den lite mystiske Mr.Church (Eddie Murphy) och upptäcker både litteratur samt en kulinarisk värld. Filmen tar upp en rad intressanta ämnen så som döden, beroende och vänskap mellan generationer.

Fotot vill jag lyfta fram då det är stilrent och precist. Scenerna under alla matlagningsscener är tilltalande och estetiska. Fotot kombineras bra med ett mysigt soundtrack som ger filmen en feel good känslan (som jag tror regissören eftersträvat).


Manuset är bitvis rätt starkt och välskrivet. Det faller dock lite platt ibland och blir alltför tillrättalagt samt lite forcerat i vissa partier. Storyn hade kunnat tagits ett steg längre om man vågat ge produktionen lite mer mörker. Nu blir det allt för ofta nästan lite sockersött trots den tragiska utvecklingen. Handlingen drivs framåt av Charlies berättaröst och det är alltid en smaksak, här är jag lite kluven. Speltiden på 104 minuter känns aldrig för lång utan det puttrar behagligt på. Om man bortser från bristerna en stund så är det ändå en handling och film jag uppskattar.

Jag vet inte om Eddie Murphy återuppstår för den här prestationen men fasen här är han riktigt duktig. Han gör en varm och genuin tolkning som faktiskt ger mersmak. Kemin mellan Mr.Church och Charlie både som ung/äldre är genomgående fin.


Mr. Church är ingen film som kommer gå till historien. Det är ingen film som kommer vinna några större priser. Men det är en film som är välspelad och i sina stunder riktigt bra. Visst bjuds tittaren kanske inte på någonting revolutionerande, men det är svårt att värja sig från storyn. Mr. Church kanske försvinner i mängden men det förskingrar inte att filmen är bra, varken mer eller mindre.

Betyg: ✅✅✅

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...