Fortsätt till huvudinnehåll

Torsdagsfilmen: Spider-Man: Far From Home


Genre: Action / Äventyr
Land: USA
År: 2019
Regi: Jon Watts
I rollerna: Tom Holland, Jake Gyllenhaal, Zendaya, Samuel L. Jackson

Peter Parker och hans vänner åker på en sommarsemester i Europa samtidigt som han gärna lägger Spider-man rollen lite åt sidan. Det tar dock inte lång tid innan problem uppstår och en skurk sätter käppar i hjulet för en stillsam semester. 


Tyngd av sin mentors bortgång känner sig Peter Parker inte sig sugen på att vara den superhjälte som han är. Istället intresserar han sig mer för ett vardagligt liv en stund och en klassresa utomlands blir ett unikt tillfälle att faktiskt ta semester från att vara Spider-Man. Frågan är om det någonsin går att ta en paus från just den rollen? Samtidigt börjar hans känslor för en viss tjej i klassen bli allt större och han är beredd att röja sin hemliga identitet. Väl på plats i Europa så försöker han vara avslappnad men det är inte alltid så lätt. Det dyker upp oanade hot men han får hjälp från en annan hjälte, men det är någonting som är dolt under ytan.


I den första delen Spider-Man: Homecoming där Tom Holland axlade rollen som den spindelliknande hjälten så var det en fräsch och snygg utveckling av en urvattnad filmkaraktär. Jag måste erkänna att Tom Holland är en riktigt klockren casting som Spider-Man där han tillgodoser en bra balans av både ungdomlighet, allvar och humor. Därför var jag faktiskt rätt spänd på att se om den andra delen kunde mäta sig med debuten. 

Oj, vad fel det kan bli. Här tycker jag att regissören Jon Watts tappar bort sig. Tempot i filmen är alldeles för lågt och varningssignaler på tråkighet blinkar tidigt. Produktionen andas också lite krystad där det slängs in skämt i var och varannan scen. Tanken att lätta upp stämningen är inte fel i sak men nu blir det allt för glatt och lite barnslig. 


Ett annat problem som filmen har är att storyn är lika platt som en pannkaka och där många actionscener känns inkastade mest för sakens skull. Framförallt blir det enkelt att tidigt förutspå hur filmen skall sluta vilket inte alls är ett positivt betyg. Det finns dock en del härligheter att framhäva med, där effekterna får höga betyg. Jake Gyllenhaal är även en rolig överraskning och han gör inte alls bort sig, även om han kanske känns lite felplacerad vid en första anblick. Kemin mellan Tom Holland och Zayanda är även den bra och trovärdig. Tyvärr tar high-school känslan över för mycket den här gången, någonting som var mer balanserat i första filmen. Jag hade hellre sett att man vågade utmana med en mörkare ton på filmen och mer personutveckling av huvudkaraktären. 


Det finns en del bra att ta med sig från den andra delen av Spider-mans uppvaknande, men den kvarvarande känslan är besvikelse. Speltiden är på tok för lång och manuset är i det tunnaste lagret. Det finns potential för succé och jag hoppas att Tom Holland får fortsatt förtroende. MEN jag håller alla mina tummar att nästa uppföljaren blir betydligt mer intressant och spännande. För ärligt talat så är det här ett litet sömnpiller. 

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
-----------
Totalt: 12

Betyg: ✅✅

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...