Fortsätt till huvudinnehåll

Fredagsfilmen: Ode to Joy


Titel: Ode to Joy
Genre: Komedi / Romantik
Land: USA
År: 2019
Regi: Jason Winer
I rollerna: Martin Freeman, Morena Baccarin, Jake Lacy, Melissa Rauch

Charlie lider av kataplexi en symptom från narkolepsi som orsakar tillfällig förlamning när han upplever starka känslor, i synnerhet glädje. Han arbetar på ett bibliotek som ger honom en lugn miljö men då kliver Francesca in både på hans jobb och i hans liv.


I och med sin sjukdom så har Charlie utvecklar en mängd olika tekniker för att neka sig själv för mycket nöje och lycka. Han tvingar sig själv att leva ett så alldagligt och kanske lite tråkigt liv för sin egen hälsas skull. Francesca är en person med mycket energi och hon utmanar Charlie. Efter mycket tvivel så bjuder han ut henne och det slutar tyvärr precis som han hade förfärat. För att skydda sig själv erbjuder han henne att hon ska gå ut med hans mer utåtriktade bror Cooper. Nu är allting fixat, men är verkligen kärlek så enkelt?


Många romantiska komedier kan ha en tendens att sakna djup, med tillrättalagd humor och bli allt för sockersöta. Det är helt enkelt en genre som är svår att få till bra. Jag blev därför positivt överraskad av den här blygsamma lilla pärlan. Martin Freeman är som klippt och skuren i huvudrollen. Hans komiska tajming är underbar och han gör även den bittra sidan av karaktären rättvis. Men det är inte enbart han som gör det bra, hela ensemblen bidrar med fina prestationer. För att romantiken ska flyga så är det viktigt med kemin mellan huvudrollerna, här tycker jag att Martin Freeman och Monica Baccarin verkligen lyser igenom rutan. 


Visst är scenariot med sjukdomen maximerad för full effekt, men det känns aldrig helt överdrivet och man köper konceptet. Det här är en bitvis riktigt rolig film men som har sin svärta. Jag gillar hur de får in de mer emotionella momenten utan att det ska bli krystat. På det sättet får man även en fördjupad karaktärsutveckling som jag gillar vilket ger filmen mer tyngd. Storyn går lite fram och tillbaka, vilket är bra. Självklart blir det lite småklyschigt i slutet men det är lite ofrånkomligt och i slutändan så lämnar man filmen med en tillfredsställd härlig känsla. Hatten av till slutscenen och Martin Freeman som lyfter filmen till den nivå som den tillslut landar på.


Ode to Joy utforskar vad vi människor är beredda att göra för att skydda oss själva och hur man lär sig leva med sig själv. Ibland är allting inte svart eller vitt, har man inte det ena kanske man inte behöver vara utan det andra. Kärleken är aldrig enkel men man behöver inte hjälpa till och vara sin egna värsta fiende. Slutligen så är det här en riktigt sevärd film som får en att känna det där lilla extra. 

Ja att få dela deodorant med sin partnern kan vara den sanna lyckan. (Se post-credit scenen)

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
-----------
Totalt: 17

Betyg: ✅✅✅➕

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...