Fortsätt till huvudinnehåll

Onsdagsfilmen: Torsk på Tallinn


Genre: Komedi
Land: Sverige
År: 1999
Regi: Tomas Alfredson
I rollerna: Robert Gustafsson, Johan Rheborg, Jonas Inde, Tonu Kark

Några svenska män deltar i en arrangerad resa till Tallinn anordnad av en kontaktförmedling för att hitta en livskamrat. För flera av deltagarna kommer resan ändra deras liv, både på gott och ont. 


Genom en annons i tidningen snappar ett antal ensamma män på att erbjudandet att få åka med en arrangerad bussresa till Tallinn för att hitta en partner. Med på resan är bland annat den lågmälde dansbandsentusiasten Roland och den norrländske slamsugaren Lennart som bor med sin kära mor. Resan leds av Percy Nilegård (VD för Globegård Incentive) och han lovordar ett arrangemang som andas både lyx samt en hög kvalité. Men för många av deltagarna slutar inte resan riktigt som planerat. 

Filmen är gjord som en fiktiv dokumentär och är ute efter att porträttera den manliga ensamheten. Killinggänget står för manuset och det här en del av "Fyra små filmer", vilket också var första gången som gänget vågade vara lite mer allvarliga. 


Torsk på Tallinn är associerad med härliga citat och dråpliga situationer. Idag är den ansedd som en klassiker inom svensk komedi. Har man dock inte sett filmen innan och förväntar sig en renodlad komedi så kanske det finns en chans till besvikelse. Personligen så är det just det som gör att Killinggänget har lyckats så pass bra. Balansen mellan komedi och tragik är svår att få till men det är filmens styrka. Framförallt så hade det kunnat bli ett hånfullt och osmakligt porträtt om det inte hade gjorts på rätt sätt. Nu känns istället karaktärerna genuina och smart skrivna där alla fyller sin roll i historien.


Fotot är spartanskt och mestadels rätt grått, produktionen har en vardaglig dyster känsla. Karaktärerna är också de vanliga människor och historien i sig är alldaglig. Valet att göra en fiktiv dokumentär är smart och de har verkligen lyckats skapa en trovärdig atmosfär. Det är även imponerande insatser från Gustafsson och Rheborg som båda spelar flera olika karaktärer. Roland som är filmens huvudkaraktär är fin och när Fred Åkerström sjunger "Jag ger dig min morgon, jag ger dig min dag" så förstår man att det är ett välskrivet manus som under all humor även får in en stor dos värme. 

Helheten är både komisk och tänkvärd. En liten film om ensamhet är en klockren undertitel och just ensamhet har nog aldrig visats upp på ett så naket sätt. När allting kommer till kritan så är det här en film som gör mycket av lite och är fantastiskt tragikomisk.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
-----------
Totalt: 18

Betyg: ✅✅✅✅

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...