Fortsätt till huvudinnehåll

Fredagsfilmen: Under Sandet / Land of Mine

Genre: Drama/Krig
Land: Danmark / Tyskland
År: 2015
Regi: Martin Zandvliet
I rollerna: Roland Møller, Mikkel Boe Følsgaard, Louis Hofmann, Joel Basman

Maj 1945. Ett par dagar efter andra världskrigets slut förs en grupp unga tyska krigsfångar till Danmark. Deras uppdrag blir att desarmera de två miljoner minor som grävts ner av den tyska krigsmakten längs den danska västkusten. 


De tyska unga krigsfångarna ses som smuts och tas emot med enormt hat från det danska folket. Snabbt blir de informerade om deras livsfarliga uppdrag att desarmera trampminor. Chefer och andra ser dem bara som ett verktyg och att de får betala för krigets brott. Den rådande situationen tar psykiskt på både fångarna och andra inblandade. Sergeanten Carl Rasmussen är till en början stenhård mot pojkarna och hyser ingen empati. Men när situationen blir allt mer intensiv och gruppen blir mindre dag för dag, börjar Rasmussens känslor bli allt mer splittrade.


Det är vågat och samtidigt starkt av Danmark att visa upp en del av sin historia som inte är speciellt smickrande. Således blir det här perspektivet på andra världskriget annorlunda då det är tyskarna som porträtteras som offren. En vinkling som gör storyn intressant och spännande då det visar att allting inte är svart eller vitt.

Jag vill börja med att lyfta fram fotot som är helt fantastiskt. Historien utspelar sig vid en nästan idyllisk plats och miljöerna är fantastisk, i kontrast till situationen. Direkt i filmen sätts en nervig spänning och den där känslan släpper aldrig taget. Det hela utvecklar sig nästan som ett kammarspel där man inte vet hur länge pojkarna ska klara av den outhärdliga psykologiska pressen.


Stämningen är minst sagt intensiv och det skapar en klaustrofobisk liknande känsla där klumpen i magen växer snabbt. Det märks direkt att det här är en kvalitetsfilm. Alla som medverkar i filmen gör bra prestationer och de yngre pojkarna känns alla genuina i sina roller. Roland Møller är väl den som sticker ut mest som sergeanten Rassmussen där han ger ett fint nyanserad insats som sitter kvar. Allting utspelar sig mer eller mindre på en plats och det är centrerat kring pojkarna och deras kamp. Det ändå lilla minuset jag har är väl att storyn kan upplevas som lite monoton i och med att mycket av det som händer är lite av samma vara.


Under Sandet  lyckas med att skapa en atmosfär som är utöver det vanliga där både foto och musiken lyfter filmen till en högre nivå. Det är helt klart en känslostorm där man som tittare inte kan släppa taget. Produktionen håller världsklass och jag håller den som en av de absolut bästa filmerna i genren. En riktig käftsmäll som inte lämnar någon oberörd. 

5 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
4 - Musik
5 - Foto
-----------
Totalt: 23

Betyg: ✅✅✅✅✅

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...