Fortsätt till huvudinnehåll

Julkalendern lucka 3: How the Grinch Stole Christmas


Genre: Familj / Komedi
Land: USA
År: 2000
Regi: Ron Howard
I rollerna: Jim Carrey, Taylor Momsen, Jeffrey Tambor, Christine Baranski

I utkanten av Whoville bor en grön, hämndsökande Grinch som planerar att förstöra julen för alla medborgare i staden genom att stjäla den.


Grinchen är en riktig elak typ med ett förkrympt hjärta. Han hatar allt och alla, framförallt julen. Han bor på toppen av ett berg nära staden Whoville vars invånare älskar julen mer än någonting annat. Den lilla flickan Ciny Lou Who känner dock tvivel kring sin julkänsla och funderar vad julen verkligen handlar om egentligen. När hon hör mysteriet om Grinchen bestämmer hon sig för att få honom delaktig i stadens julfirande. Men efter en tråkig incident så får den ondskefulla Grinchen en plan som kommer att förändra allt.


Grinchen är en av de mest välskrivna och underhållande skrivna julkaraktärerna som gjorts i min mening. Här finns både ondska och värme som balanseras väl. Jim Carrey spelar denna julhatande figur och så här i efterhand känns det orimligt med någon annan i rollen. Han bidrar med sin typiska exentriska och karismatiska humor. Det är till stor del filmen igenom en enmansshow. 

Jag är väldigt förtjust i stilen som Ron Howard valt, ibland far tankarna till Tim Burton fast utan mörkret. Men det överdrivna och bitvis knasiga finns där, likt boken av Dr. Seuss. Miljöerna är som sagt fina och det är en trevlig värld att för en stund vara en del av.


Samtidigt kan jag förstå att det finns ett motstånd. För visst är det bitvis allt för mycket av det goda. Ibland blir det lite för skrikigt, lite för knasigt och kanske lite töntigt. Försöket att ge Grinchen en backstory fungerar väl sådär får man säga. Visst mobbningen ger ett motiv men då tycker jag att den animerade Grinchen från 2018 lyckas bättre där de spelar mer på ensamheten som anledning. Ju längre filmen går blir det också lite smärtsamt att manuset inte håller för 104 minuter. Orginalstoryn är ju kort i sig och här hade man gärna fått utveckla mer det man redan hade.


Kvalitén må variera här och där. Manuset är lite tunt och speltiden hade kunnat effektiviserats en smula. MEN bortser man från en del skavanker så är det faktiskt inte så illa. Ja visst det är "to much" ibland men samtidgt förbaskat underhållande i de flesta stunder, mkt tack vare Jim Carrey. På det stora hela en mysig, rolig och knasig film för hela familjen som än idag förtjänar en titt eller två. 

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
-----------
Totalt: 16

Betyg: ✅✅✅

Betyg julkänsla: 🎅🎅🎅🎅

Grinchen är ju en personlig favorit när det kommer till karaktärer som är associerade med julen. Jag älskar den abnorma motsatsen till det vanliga sockersöta. Här har man också lyckats skapa en fin julkänsla. Ibland blir det lite för udda men visst känner man sig redo att öppna klappar och sjunga julsånger när man ser denna. Inte hela vägen fram men så väl fyra tomtar i betyg.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...