Fortsätt till huvudinnehåll

Julkalendern lucka 19: Jingle All the Way

Genre: Familj / Komedi
Land: USA
År: 1996
Regi: Brian Levant
I rollerna: Arnold Schwarzenegger, Sinbad, Rita Wilson, Phil Hartman, Jake Lloyd

En far lovar att ge sin sin en Turbo-Man actionfigur till jul. När han ger sig ut för att köpa leksaken så är den slutsåld i varje butik. Han måste nu resa över hela staden och tävla med alla andra för att hitta ett exemplar.


Howard är en framgångsrik affärsman. Visst älskar han sin fru och sitt barn, men begravd under en hög av pappersarbete så har han inte tid för någon av dem. Julen nalkas och han känner att det är dags att kompensera sin frånvaro med att köpa Turbo-Man till sin son. Det är den mest önskade leksaken för säsongen och Howard är inte ute i god tid. Leksaken börjar nämligen ta slut i alla affärer. Han får nu kämpa med andra stressade föräldrar och det blir en kamp mot klockan för att få tag på den åtråvärda leksaken innan det är för sent. 


Där och då så måste det varit en dröm att få ha Arnold Schwarzenegger som affischnamn i sin film. Idag kan det nog vara svårt att uppfatta hans storhet som actionkille i Hollywood. Utan att överdriva så finns det få skådespelare som är så förknippade med action och macho. Men han gjorde faktiskt några familjekomedier så som Kindergarten Cop och Last Action Hero  Här gestaltar han den stressade fadern och han är ju inte känd för att vara en bra skådis. Låt oss säga så här, Arnold kämpar på. Han är faktiskt inte så värdelös som man kan tro, han är sämre. Varje scen där du behöver uttrycka någonting känslosamt är smärtsam att titta på. Dock fungerar han i de fartfyllda och hetsiga scenerna bättre. MEN de galna ögonen glömmer man inte i första laget. 


Tanken på att slåss om den ultimata julklappen är en smart idé som fångar det konsumtionssamhället vi lever i samt den oerhörda hetsiga stämningen som uppstår kring jul. Manuset lever mycket kring den här jakten och för mig blir det allt för monotont. Det är förvisso kul att se huvudkaraktären kämpa i en rad olika situationer, men här märks det att storyn inte håller hela vägen. 

"Put that cookie down. NOW!"

Problematiken är kanske inte i första hand det tveksamma skådespeleriet utan mer hur gapig samt extrem filmen är. Nästan allting är så over the top att jag blir utmattad av att kolla. Speltiden på 85 min borde vara välkomnande men till och med det känns långdragen. Sen kommer vi till slutet...suck. Ja det är faktiskt så dåligt och löjligt att man får ta fram skämskudden. Klichéerna står som spön i backen och det blir otroligt smörigt amerikanskt. 


Den yngre publiken kan nog finna filmen fartfylld och rolig. Visst finns det ett underhållningsvärde där någonstans bakom allt skrikande och hets. Jag skulle vilja säga att det i alla fall är en fin familjefilm och det kanske det är. MEN fan det finns så många fler alternativ som är 100 gånger bättre. För Klappjakten är en jobbig film att ta sig igenom för alla inblandade! Betyget landar på en väldigt svag 2a.

1 - Skådespelare 
2 - Handling
1 - Känsla
2 - Musik
2 - Foto
-----------
Totalt: 8

Betyg: ✅➕

Betyg julkänsla:🎅🎅

Jag kan ju garantera att det här inte kommer bli en film som går in i min egna jultradition. Det var kul att se om den i vuxen ålder men ja det räcker gott och väl vid denna titten. Julkänslan är helt okej även om det fokuserar lite väl mycket på konsumtionen. Men kort och gott en helt okej julfilm. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...