Fortsätt till huvudinnehåll

Filmåret 2014: Topp 10

Topp 10 - 2014

Om föregående år satte spår i mitt ökade filmintresse så är det ingenting jämfört med filmåret 2014. Jag kan nog säga utan att överdriva att det här är det enskilt viktigaste filmåret för mig personligen. Det var året som gjorde att jag fick upp ögonen för filmkonsten på riktigt. Här är en rad filmer som visar upp perfektion när det kommer till makalöst foto, perfekt klippning och musik som förgyller. Listan innehåller ett par av mina absoluta favoritfilmer så det här visade sig bli en riktigt svår, men ROLIG lista att göra. Jag hade svårt att rangordna 1-4 där det tillslut fick bli dagsformen som fick avgöra. Resten av listan var enklare där flera inte så etablerade filmer fick ta plats vilket var välförtjänt. För att sammanfatta filmåret 2014 så kan man göra det med ett ord: högklassigt.

På topp tio återfinns filmer från:
6 USA
2 Storbritannien
1 Ryssland
1 Irland

10. A Most Wanted Man (Anton Corbijn)


En tjetjensk muslim invandrar olagligt till Hamburg, där han fastnar i det internationella kriget mot terror. Både amerikanska och tyska agenter iakttar fallet där de måste allteftersom klockan tickar avgöra vem mannen egentligen är: ett offer för förtryckande regimer eller en extremist med tankar om förstörelse. 

Först och främst en film som ger mig en stor klump i magen, det här blev min absoluta favorit Philip Seymour Hoffmans sista roll. Saknar honom så ofantligt mycket! Filmen i sig är en stämningsfull och lågmäld spion drama som sakta bygger upp till sitt crescendo. Men huvudsakligen är det en uppvisning från PSH och hur självklar han kunde va i den här typen av roller.



En föredetting till skådespelare som en gång spelat superhjälte på vita duken måste lägga sitt ego åt sidan och försöka få igång sin karriär igen genom att skriva, regissera samt delta i en Broadway-pjäs.

Filmen lever mycket på den snygga klippningen, starka fotot och den rappa dialogen. Birdman är en hetsig film med ett riktigt högt tempo. Mer en visuell upplevelse än innehållsrik, men ack så fascinerande den är. Svår att slita sig ifrån, vilket alltid är ett gott betyg.

8. Leviathan (Andrey Zvyagintsev)


En korrupt borgmästare i en liten stad belägen i norra Ryssland vill åt marken där Kolja och hans familj bor. När Kolja anlitar en gammal vän som är advokat inleds en händelsekedja som kommer att förändra situationen för alltid. 

Om du blandar korruption, maktmissbruk samt otrohetsdrama och kryddar med ett kyligt ryskt landskap så får man filmen Leviathan. Det här är en ångestfylld film som visar upp rysk diskbänksrealism när den är som bäst. Sen är det +++++ till fotot och den karga miljön. 

7. Calvary (John Michael McDonagh)


Efter att han hotas under en bikt måste en godhjärtad präst slåss mot de mörka krafterna som sluter sig allt närmare honom ju längre tiden går. 

Jag gillar kraftfulla filmer som vågar utmana tittaren. Det här är en kontroversiell film, som är underbar på ett mörkt och märkligt sätt. Med ett starkt manus och en Brendan Gleeson i sitt essä så är det här ett innovativt välspelat drama. Sorgligt förbisedd tyvärr, förtjänar att lyftas fram som en riktig höjdare.

6. '71 (Yann Demange)


1971 överges en ung och desorienterad brittisk soldat av misstag utav sin enhet efter ett upplopp på de dödliga gatorna i Belfast. Ensam får han kämpa att överleva och det hela blir en kamp mot klockan. 

Flera titlar på den här listan bjuder på intensiva filmupplevelser. Vad man först tror är en krigsfilm utvecklar sig snabbt till en tät och smutsig thriller som engagerar tittaren. Underskattad film om en blodig konflikt som få kan allt för lite om. 

5. Nightcrawler (Dan Gilroy)


Lurendrejaren Louis Bloom som är desperat efter ett jobb lyckas bråka sig in brottsjournalistikens värld i L.A. Men gränsen suddas allt mer ut mellan observatör och deltagare för att bli stjärnan i sin egen historia.

Det här är bra, riktigt bra. Explosiv film som både väcker intresse och avsky. Det är en smart skildring av nyhetsvärlden och hur snabbt den moraliska aspekten kan spolas bort i den dagliga kampen om tittare. Jag gillar även hur skarp och närvarande storyn är från början till slut.

4. Boyhood (Richard Linklater) 


En historia om ett separerat par som försöker uppfostra sin unge son. Berättelsen följer pojken i tolv år och skildrar hans relation till sin familj och hans vänner under uppväxten. 

En personlig favorit som alltid värmer och får mig att må bra. Likt serien Seinfeld så är det här en film som handlar om just ingenting, eller är det kanske så att den handlar om allt. Livet är ju sällan så vi ser på film, det finns några toppar och några dalar men är för det mesta ordinärt. Detta är en historia som hyllar livet och den ack så underskattade vardagen. 

3. Interstellar (Christopher Nolan)


I en nära framtid där jorden är på väg att dö upptäcks en mystisk spricka i rumtiden som öppnar möjligheter för människan att undersöka nya platser att överleva på. Den före detta NASA-ingenjören Cooper tvingas lämna sina barn bakom sig när de uppenbarar sig att han är bäst lämpar för att leda uppdraget. 

Ja vart ska man börja? Det här är en minst sagt komplex film som det så ofta blir när Christopher Nolan bestämmer. Som tittare får man följa med på en hissnande resa som verkligen vänder och vrider på ens sinnen. Foto och musik är MAGISK, filmens höjdpunkt. Visst kan det kännas en aning abstrakt mot slutet men det här är en filmupplevelse utöver det vanliga!!

2. Whiplash (Damien Chazelle)


Den unge och ambitiöse trummisen Andrew terroriseras av en skoningslös lärare som är fast besluten att pressa sina elever till det yttersta. Han vill att de ska uträtta stordåd till vilket pris som helst...

JA JA JA!! Otrolig film som får en att svettas rejält. Det finns en ständig nerv i filmen som går att ta på och den har aldrig en lugn stund. Strålande foto, briljant klippning och underbar musik, med en J.K Simmons som är överjävligt förbannat bra som den sadistiske läraren. Helt klart en film som har WOW faktorn och bjuder på kanske filmhistoriens bästa slut.

1. The Grand Budapest Hotel (Wes Anderson)


En författare möter ägaren till ett högklassigt hotell som berättar om sina tidigare år när han var en lobbypojke under hotellets glansdagar. Det blir en hisnande historia där hotellets exeptionelle concierge M.Gustave står i rampljuset.

Wes Anderson är i en klass för sig. Älskar hans stil, älskar hans fantasi och älskar att han alltid får ett villkorslöst sommarbete från många skådespelare. The Grand Budapest Hotel är ett stilistiskt mästerverk som är otroligt väl utförd och fantastisk skriven. Det här är en film som fortsätter att fascinera, underhålla och går att se om många gånger. Har redan skrivit älskar flera gånger, men kreativa och fantasifulla alster som det här får mig att ÄLSKA filmkonsten.

Några filmer som slogs om platserna på listan: 
Sämsta filmen: Annie
Har någon verkligen förtjänat att tvingas höra Cameron Diaz sjunga? Svaret är nej! Det här är ett haveri till film. Själlös remake som inte gör någon glad. 

Största besvikelsen: Unbroken
Det fanns helt klart potential här och första halvan av filmen är faktiskt bra. Men sen går det sakta utför och det blir tillslut en tråkig, religös soppa som missar poängen helt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...