Fortsätt till huvudinnehåll

Filmåret 2011: Topp 10

Topp 10 - 2011

2011 var ett riktigt starkt filmår där jag har fyra filmer som fått högsta betyg. Det var på det stora hela svårt att rangordna den här listan då flera filmer är jämna och bra på sina sätt. Första platsen är inte given men nästan, platserna 2-7 skulle kunnat sluta lite hur som helst beroende på magkänslan för stunden. Men sammantaget är jag nöjd med listan och det är en samling kvalitativa filmer med olika teman. 

På topp tio återfinns filmer från:
5 USA
3 Storbritannien
1 Frankrike
1 Norge

10. Like Crazy (Drake Doremus)


En brittisk högskolestudent faller för sin amerikanske klasskamrat. Men de separeras när hon blir förbjuden att åka in i USA då hon överskridit sitt visum.

Trovärdig gestaltning av ung kärlek och de prövningar som kan uppstå i en relation. Fina kemi mellan både Yelchin och Jones i huvudrollerna. Inte så sockersött som man först kan tro, bjuder på en svärta som balanserar det hela väl.

9. Moneyball  (Bennett Miller)


Oakland A's generaldirektör Billy Beanes framgångsrika försök att montera ihop ett baseball-lag med en smal budget genom att använda datorgenererad analys för att skaffa nya spelare. 

Välspelat idrottsdrama som egentligen inte handlar så mycket om idrott. Brad Pitt är perfekt i huvudrollen och filmen har ett bra tempo. En intressant film som tåls att ses även om man inte är intresserad av baseball.

8. Oslo, 31. August (Joachim Trier)


34-åriga Anders är snart klar med sin drogrehabilitering på landsbygden. Han får en dag dispens för att kunna gå på en arbetsintervju i stan och sticker då ifrån det hela. 

Den första riktigt tunga filmen på listan. Som tittare får man följa med i ett dygn när en vilsen man försöker förlika sig med sitt förflutna och acceptera sin samtid. Stark film som lämnar spår. 

7. Shame (Steve McQueen)


En sexmissbrukares omsorgsfullt kultiverade privatliv faller sönder efter att hans syster anländer på en obestämd tid.

Om det va mörkt på föregående plats så går vi allt djupare här. Ett brutalt naket (i dubbel bemärkelse) drama som visar upp hur människans jakt på närhet och lust kan vara både ljuvligt men också förödande. Min favoritprestation av Michael Fassbender. 

6. A Late Quartet (Yaron Zilberman)


De fyra medlemmarna av en världsberömd stråkkvartett kämpar för att hålla ihop gruppen trots stora egon, dödsfall och ostoppbar lust.

Fin film som visar upp New York's livliga musikliv och dynamiken kring klassisk musik. Ett drama som får till känslan helt och som visar upp hur slitningar påverkar en grupp. Favoriten Philip Seymour Hoffman briljerar här i varje scen. 

5. Drive (Nicolas Winding Refn)


En stuntförare i Hollywood extraknäcker som chaufför vid rån. När han åtar sig att hjälpa sin granne hamnar han snart själv i problem och blir en måltavla för den undre världens farligaste personer. 

Stämningsbyggande film som lever mycket på det fantastiska soundtracket och ett snyggt foto. Inte enbart yta såklart, det finns även en bra balans mellan action och drama. Många har den som favorit men för min del är den riktigt bra, men inte en fullträff. 

4. Intouchables / En Oväntad Vänskap (Oliver Nakache & Éric Toledano)


Mångmiljonären Philippe är förlamad från halsen och ner efter en skärmflygningsolycka. Driss är kille från förorten som precis har kommit ut från fängelset. Av en slump anställs han som personlig assistent till Philippe och en otrolig oväntad vänskap uppstår mellan dem. 

Finns det en bättre film att både skratta och gråta till? Feel-good film med ett underbart foto och en gedigen story som får en att känna. Framförallt älskar jag soundtracket av Ludovico Einaudi. En fransk pärla som fungerar i alla väder.

3. Tyrannosaur (Paddy Considine) 


Omgiven av våld finner Joseph, en självdestruktiv och plågad man sin räddning hos den kristna välgörenhetsarbetaren Hannah. Till en början ser han ner på Hannahs tro och det idylliska livet hon verkar leva. Desto mer det lär känna varandra inser Joseph att hennes liv är allt annat är fridfullt.

En riktig käftsmäll till film, brittisk diskbänksrealism när den är som bäst. Finfina prestationer rakt igenom och ett välskrivet manus. Det här är en film som sitter kvar långt efter man sett den. 

2. Tinker Tailor Soldier Spy (Tomas Alfredson)


Under det kalla krigets dystra dagar tvingas spionveteranen George Smiley ut från sin halvpensionering för att avslöja en sovjetisk agent inom MI6, en så kallad mullvad. 

Kostymdrama à la kalla kriget med en stämning som går att ta på. Fotot är briljant (eller snarare WOW - estetisk perfektion) och musiken är spot on. Långsam i sitt berättande, men konstant närvarande och spännande. En personlig favorit som växer desto fler gånger man ser den. 

1. Midnight in Paris (Woody Allen)


Under en resa till Paris med sin fästmö och hennes familj, finner en nostalgisk manusförfattare att han varje dag vid midnatt mystiskt färdas bak i tiden till 1920-talet.

Världens bästa romantiska-komedi? Ja, det är nog fan så. Woody Allen bjuder på ett manus som både fascinerar och överraskar. Som alltid är det en förträfflig dialog, stor dos humor och en egensinnig twist. Ja det här är en underbar film ut i fingerspetsarna som jag ofta återkommer till. Svårt att värja sig emot den filosofiska, mysiga och helt magiska känslan. 

Några filmer som slogs om platserna på listan: 

Sämsta filmen: En gång i Phuket
Återigen visas det upp hur kass Peter Magnusson är. En röra av klyschor och dålig tajmad humor. Nej, det här är inte mycket att hänga i julgranen. 

Största besvikelsen: Extremely Loud & Incredibly Close
Hade förväntat mig mer, nu blev det faktiskt rätt långtråkigt. Självklart ett smärtsamt ämne som tas upp men de når inte riktigt fram till mig. Max von Sydow är fantastisk, men filmen i sig är tyvärr inte det. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...