The Liberator (2020)
(Netflix)
I animerad form får man följa den sanna historien om en av det blodigaste slagen under andra världskriget.
Jag gillar när man experimenterar och vågar ta ut svängarna. Det som hade kunnat bli en krigsskildring bland mängden utvecklar sig till en estetiskt och spännande nykomling i genren. Jag fullkomligt älskar stilen och det ger en fin inramning till serien. Bortser man från den fantastiska ytan så är serien både tät och spännande. Den känns genuin och autentisk, främst genom valet att använda sig av både engelsktalande, tyska samt franska skådespelare.
Atlanta (2016-)
(Viaplay)
Studenten Earn hoppar av collage och återvänder till hemstaden Atlanta. Planen är att slå sig in på rap-scenen tillsammans med sin kusin Alfred. Längs vägen får de kämpa med en rad andra problem och vägen till succé är inte så rak som man kan tro.
Atlanta är en serie som borde ha fått mer uppmärksamhet än vad den fått. Jag tycker det är en serie som verkligen lyckas få till den där känslan av jordnära men ändå nåt extra. Balansen mellan humorn och det underliggande allvaret är väl avvägt. Framförallt så är det bra kemi i ensemblen och manuset är välskrivet. Jag gillar komedi som får mig att skratta utan att det är den där "skratta rakt ut" typen av humor. En feel-good serie som definitivt hör till bland de bättre i genren. DONALD GLOVER är magisk, glömde säga det.
The Queen's Gambit (2020)
(Netflix)
Den föräldralösa och oerhört introverta Beth Harmon upptäcker vid 9 års ålder Schack. Hon bemästrar snabbt spelet och blir en stjärna i 60-talets USA. Men det visar sig att vara en barnstjärna också har ett pris.
Omtalad miniserie som tar sig an både psykisk ohälsa och framförallt det mytomspunna spelet schack. Det märks tidigt att serien är påkostad. Det är snyggt foto och jag gillar även miljöerna, där har man lyckats bra med fånga tidsepoken. Kanske blir det lite mycket av samma vara efter ett par avsnitt, men det är välspelat helt klart. Man behöver inte älska schack för att kolla på serien, det är ett starkt drama som drar in en ändå.
Great Migrations (2010)
(Disney +)
En landmärkesserie med djuremigrationers episka kamper runt jorden och den banbrytande vetenskapen bakom dessa maraton på liv eller död. Där man som tittare får följa med på inspirerande, ofta plågsamma färder och vad det verkligen betyder att flytta sig om livet hänger på det.
Fascinationen för djur har jag haft sen barnsben. Jag minns när jag var liten och frekvent önskade mig böcker från National Geographic, det var nåt med de levande bilderna som fick mig att häpna. Den passionen har fortsatt leva kvar och jag konsumerar många timmar kring djurdokumentärer. Great Migrations är en fartfylld, lärorik och spännande serie som kommer få dig att häpna. Fantastiskt vacker i varje bildruta.
Lorry (1989-1995)
(Svt Play & Öppet arkiv)
Humorserie med bland annat Peter Dalle, Claes Månsson, Suzanne Reuter, Ulla Skoog och Johan Ulveson. Serien är inspelad live inför publik som en krogshow och är utformad i olika sketcher. Lorry-gänget blev kända för sin vassa, stötande, pricksäkra humor som vågade gå över gränser.
Tidig svensk humorserie som verkligen var nyskapande i stil och innehåll. Utan den gränslösa framtoningen så hade nog många svenska humorserier idag inte vågat sig på att göra utmanande humor. Det finns många delar som jag gillar med Lorry, men kemin mellan ensemblen är kärnan. Sen finns det personliga inslag som jag gillar mer till exempel Stefan Sauk i sina "Tillfälligt avbrott" scener som är magiska. Helt klart värt en titt om man klarar av att se det hela med distans och uppskattar en hel del mörk humor.
Kommentarer
Skicka en kommentar