Fortsätt till huvudinnehåll

Klassiker: Cyrano de Bergerac

Genre: Äventyr / Romantik
Land: USA
År: 1950
Regi: Michael Gordon
I rollerna: José Ferrer, Mala Powers, William Prince, Morris Carnovsky

Cyrano är en stridslysten men samtidigt poetisk man. Hämmad av sin stora näsa vågar han inte öppet förklara sin kärlek för den vackra Roxanne. Istället författar han romantiska brev åt en stilig ung man som uppvaktar henne.


Efter en hård batalj med över 100 man där Cyrano gått segrande ur striden vill hans kärleksintresse Roxanne träffas. Glad och förväntansfull träffas de på en restaurang där han hoppas att hon också ska ha samma känslor för honom. Det hela tar dock en annorlunda vändning när Roxanne förklarar att hon är kär men i en annan och ber Cyrano att skydda denne man till varje pris. 

1897 skrev den franske författaren Edmond Rostand pjäsen Cyrano de Bergerac som utgår från författaren med samma namn. Pjäsen är skriven i rimmande vers, vilket kan va bra att ha med sig när man sen ser filmen. Den här filmatiseringen är nämligen en direkt tolkning av pjäsen. Dialogen blir därför oerhört dramatisk och kanske mer poetisk än vad iallafall jag är van vid. 


Handlingen tar fart direkt och man får en hård ordväxling som slutar i en duell, på så sätt får man tidigt en härlig känsla. Vad som visar sig tydligt är hur perfekt José Ferrer passar in i rollen som Cyrano. Få gånger känner man att en skådespelare mer eller mindre äger sin roll, vilket är fallet här. Han levererar ett porträtt där han är charmigt, snabbtänkt och stenhård. Samtidigt är både lyriken och humorn av högsta klass. Historien i sig har både action och romantik. Men speltiden på 112 minuter är lite i längsta laget och det hela blir en aning långrandigt. Prosan är ju vacker men för egen del så blir det lite för mycket av samma vara. 


På det stora hela är filmen en positiv överraskning då jag hade noll förväntningar. Tar med mig den rappa dialogen och en fenomenal José Ferrer i huvudrollen. Betyget landar på en stark trea.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
-----------
Totalt: 17

Betyg: ✅✅✅➕

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...