Fortsätt till huvudinnehåll

Tema: Nostalgi (90-tal) DEL 4.

Vi som älskar 90-talet, tema med nostalgifilmer.
Filmkvalitén under 90-talet var minst sagt varierad. Filmer som idag är klassiker blandas med riktiga bottennapp där man inte alls hade listat ut det här med specialeffekter. Jag som är uppväxt under just det här årtionde har ju självklart en hel drös med filmer som ligger mig varmt om hjärtat. Så här i vuxen ålder blir det ju med andra ögon som man ser filmerna men jag har försökt att väga in en mer riktig bedömning.

I det här temat har jag valt ut 20 st filmer som alla är nostalgiska för mig och som jag såg när jag växte upp. I och med det så har jag valt ut filmer som alla går under genren familjefilm. I den sista delen kommer här fem filmer som jag valt ut där kvalitén är blandad men ändå stabil. Betygen för filmerna är samlade i slutet av inlägget. Det kommer även att komma ett sammanfattande inlägg av temat.
Matilda (1996, Danny DeVito)


Matilda är en mycket snäll och intelligent flicka som dock inte alls känner sig hemma i sin egen familj. Med tiden upptäcker hon sina oanade telekinetiska krafter som hon lär sig att hantera. Detta leder till många svåra situationer men hon vet precis vad hon ska använda sina krafter till.

Den andra filmen i temat där Roald Dahl bok har filmatiserats. Hans värld är ju alltid fantastisk men just denna är lite mer begränsad och mer fokuserad på huvudkaraktären. Jag minns heller inte mycket från filmen innan jag såg om den. När jag stängt av filmen så hade jag en fin känsla i magen. Inget som sticker ut men visst är det lite sockersött mysigt, även om det faktiskt bitvis är lite läskigt för de yngre tittarna. Inte en favorit då den känns lite tunn i historien, men det är trots allt en fin film.

Hocus Pocus (1993, Kenny Ortega)

En nyfiken tonåring är nyinflyttad i staden Salem där han kämpar med att passa in. En dag väcker han av misstag tre häxor till liv som avrättades under 1600-talet. Häxorna är fast beslutna att hämnas och det blir en kamp för alla inblandade.

Jag minns den här relativt väl och jag måste säga att den håller bra än idag. De yngre skådisarna är väl inget att hänga i julgranen men de funkar helt okej, dock är trion med Bette Midler, Sarah Jessica Parker och Kathy Najimy härlig. Filmen har en härlig stämning och är precis lagom läskig för hela familjen. Den går lätt att se om men saknar kanske det där extra för att nå upp till de högsta betygen.

Antz (1998, Eric Darnell & Tim Johnson)

En neurotisk myra har en strävan att bryta sig loss från det totalitära samhället han lever i. En dag träffar han princessan och blir blixtkär, han gör nu allt för att få hennes uppmärksamhet. Samtidigt så planeras det mörka och hemska planer i myrkolonin.

Det bästa med den här filmen är att den har ett tema som är ständigt aktuellt. Antz kom samtidigt som Ett småkryps liv men försöker vara lite mer vuxnare och lyckas bra med det. Bitvis är filmen faktiskt läskig och vi som kan vår historia kan se tydliga referenser. På det stora så är det här en riktig personlig favorit som är lika bra som jag minns den. Ett STORT plus till voicecastingen som är helt fantastisk.

Baby's Day Out (1994, Patrick Read Johnson)

En liten baby blir kidnappad från sitt kärleksfulla hem av tre herrar som har i åtanke att tjäna en stor summa pengar genom utpressning. Allting går dock inte som planerat när de tappar bort babyn och de måste nu göra allt för att hitta den igen.

Fysisk humor kan falla platt eller verkligen flyga. Här tycker jag att man verkligen fått till humorn på ett bra sätt för filmen är faktiskt förbannat rolig. Visst är det helt overklig, tveksamt skådespeleri, inte de bästa effekterna och lite föråldrad. Alla dessa faktorerna finns men det hindrar inte filmen från att vara riktigt rolig och det är ju essensen i en komedi. Så ja det här var en trevlig återblick som jag gärna återkommer till snart igen.

Honey, We Shrunk Ourselves! (1997, Dean Cundey)

På grund av ett enda litet misstag råkar vetenskapsmannen Wayne krympa sig själv, sin fru, sin bror och sin svägerska till minimal storlek. Tillsammans tvingas de nu ta sig ut på ett hisnande äventyr. 

Det här är sista filmen i den här serien och den är av förklarliga skäl kanske inte den bästa. Dock så är Rick Moranis kvar vilket håller filmen flytande, för han funkar fint och har som alltid en bra komisk timing. Här finns det faktiskt en del roliga stunder och visst gillar man tanken på att bli krymt, det är fascinerade. Men som helhet så är produktionen rätt B och även om det lockar fram en del skratt så finns de många andra filmer jag hellre gör en omtitt på.  


Betyg på filmerna:
Antz (1998, Eric Darnell & Tim Johnson) ✅✅✅✅
Baby's Day Out (1994, Patrick Read Johnson) ✅✅✅➕
Hocus Pocus (1993, Kenny Ortega) ✅✅✅
Matilda (1996, Danny DeVito) ✅✅➕
Honey, We Shrunk Ourselves! (1997, Dean Cundey) ✅➕

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...