Fortsätt till huvudinnehåll

Tema: Nostalgi (90-tal) DEL 3.

Vi som älskar 90-talet, tema med nostalgifilmer.
Filmkvalitén under 90-talet var minst sagt varierad. Filmer som idag är klassiker blandas med riktiga bottennapp där man inte alls hade listat ut det här med specialeffekter. Jag som är uppväxt under just det här årtionde har ju självklart en hel drös med filmer som ligger mig varmt om hjärtat. Så här i vuxen ålder blir det ju med andra ögon som man ser filmerna men jag har försökt att väga in en mer riktig bedömning.

I det här temat har jag valt ut 20 st filmer som alla är nostalgiska för mig och som jag såg när jag växte upp. I och med det så har jag valt ut filmer som alla går under genren familjefilm. I den tredje delen kommer här fem filmer som jag valt ut där kvalitén är blandad. Betygen för filmerna är samlade i slutet av inlägget.

Space Jam (1996, Joe Pytka)

Looney Tunes gänget har hamnat i en knipa där de måste vinna en basketmatch mot stora utomjordingar för att få tillbaka sin frihet. I sin desperata jakt på hjälp vänder de sig till den pensionerade basketmästaren Michel Jordan.

Jag är inte helt säker men det här kan vara en av de filmerna som jag sett flest gånger någonsin i livet. Självklart har antalet gånger avtagit de senaste 10 åren men OJ vad jag älskade den här filmen. Det finns så mycket att gilla med filmen bland annat musiken och humorn. Men visst är det lite transportsträcka fram till själva matchen som i sig är höjdpunkten och är helt fantastisk. På det stora hela är det här en härlig upplevelse men inte fullt så magisk som jag minns.

The Iron Giant (1999, Brad Bird)

När nioårige Hogarth en natt upptäcker en järnjätte från yttre rymden i skogen förstår han snabbt att han måste hålla sin väns existens hemlig. Men när en paranoid regeringsagent vill förstöra roboten sätts de båda på svåra prov.

Här snackar vi klass. Filmen var ännu snyggare än vad jag minns och produktionen håller verkligen hög klass. Manuset innehåller mycket värme, action, budskap och vänskap. Jag gillar det här så mycket och det är en film jag lätt kan se om även i vuxen ålder. Ja jag vill till och med sträcka mig så långt att det här är en av de mest underskattade animerade filmerna som gjorts.

Home Alone 3 (1997, Raja Gosnell)

Åtta åriga Alex bor i Chicago med sin familj. När han blir sjuk tvingas han vara ensam hemma då hans föräldrar och syskon måste vara på jobbet samt skolan. Han tvingas då fajtas med fyra stycken internationella spioner som är ute efter ett topphemligt datachip som finns i hans leksaksbil.

Ensam hemma 3 frågar du dig kanske, ja och kanske med rätta. De två första filmerna är ju de mest kvlitativa. Men det här är återigen en film jag sett otroligt många gånger. Alltid när vi skulle hyra film så ville jag ha med denna. Jag sticker också ut hakan lite och säger att det här inte alls är så pjåkigt. Den är faktiskt riktigt rolig och fällorna är härliga rakt igenom. Visst andas det hela lite b-produktion men inte så dumt som många kanske tror.

Mousehunt (1997, Gore Verbinski)


Bröderna Ernie och Lars återförenas när deras far dör. De ärver hans snörfabrik och ett fallfärdigt hus som visar sig vara värt miljoner. De stöter då på en mus i huset som de vill befria sig från men musen är fast besluten att stanna kvar.

Det här är nog för många en bortglömd komedi. När jag var liten så älskade jag den här och den var verkligen dråplig samt inte helt olik Home Alone i sin humor. Jag har nu sett om den och kan konstatera att filmen håller än idag, den är faktiskt riktigt rolig. Duon med Nathan Lane och Lee Evans känns också bra där det finns en fin kemi. Ja jag rekommenderar denna varm och det känns som en film där hela familjen får en trevlig stund.

Flubber (1997, Les Mayfield)

En tankspridd professor upptäcker "Flubber" ett gummi liknande ämne som är super studsigt. Det visar sig snabbt att den gröna klumpen lever sitt eget liv och professorns liv tar en helt ny vändning.

Ja vart ska man börja. Wow, va jag blev överraskad, men tyvärr inte positivt. Här snackar vi fritt fall som slutar i platt pannkaka. Det är så mycket som inte funkar här, inte ens bästa Robin Williams kan rädda upp det här. Dåliga effekter och en allmänt superfjantig story gör att det kommer dröja många många många år tills jag ser om filmen.

Betyg på filmerna: 
The Iron Giant (1999, Brad Bird) ✅✅✅✅✅
Mousehunt (1997, Gore Verbinski) ✅✅✅➕
Space Jam (1996, Joe Pytka) ✅✅✅
Home Alone 3 (1997, Raja Gosnell) ✅✅➕
Flubber (1997, Les Mayfield) ✅

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...