Fortsätt till huvudinnehåll

Tema: Nostalgi (90-tal) DEL 1.

Vi som älskar 90-talet, tema med nostalgifilmer.
Filmkvalitén under 90-talet var minst sagt varierad. Filmer som idag är klassiker blandas med riktiga bottennapp där man inte alls hade listat ut det här med specialeffekter. Jag som är uppväxt under just det här årtionde har ju självklart en hel drös med filmer som ligger mig varmt om hjärtat. Så här i vuxen ålder blir det ju med andra ögon som man ser filmerna men jag har försökt att väga in en mer riktig bedömning.

I det här temat har jag valt ut 20 st filmer som alla är nostalgiska för mig och som jag såg när jag växte upp. I och med det så har jag valt ut filmer som alla går under genren familjefilm. I den första delen kommer här fem filmer som jag valt ut där kvalitén är blandad men ändå stabil. Betygen för filmerna är samlade i slutet av inlägget.

The Pagemaster (1994, Pixonte Hunt & Joe Johnston)

Richard är en försiktig och skraj liten kille. Under ett oväder tvingas han ta skydd på ett bibliotek. Där träffar han The Pagemaster, böckernas herre. Förflyttad till en magisk värld får han uppleva fantastiska äventyr från klassiska romaner.

Jag minns den här som otroligt spännande och charmig. Nu när jag såg om den så infann sig känslan direkt. Har också varit svag för filmer som blandar live action och animation. En underskattad barnfilm och en fin hyllning till böckernas magiska värld. Bonuspoäng till en rolig casting där Patrick Stewart är boken äventyr.

The Mask (1994, Chuck Russel)

Stanley Ipkiss lever ett tråkigt och händelselöst liv med sin hund som enda sällskap. Hans chef skriker på honom hela tiden på banken och livet känns minst sagt meningslöst. Men allt det här förändras dagen han hittar en magisk mask.

Fullkomligt älskade den maskerade karaktären, de verkade andra göra med för det blev senare en spin-off animerad serie. Tycker att den håller än idag och det är verkligen en enmans show av Jim Carrey som bjuder på allt det som senare gjorde honom känd. Vissa partier är lite sega och man hade faktiskt kunnat ha lite mer scener när huvudkaraktären är The Mask. På det stora hela är det här dock en underhållande och rolig film som tåls att ses om.

Teenage Mutant Ninja Turtles (1990, Steve Barron)

Fyra tonårs mutant ninja sköldpaddor framträder ur skuggorna för att skydda New York City från en brottsvåg som drabbar staden.

TMNT som de förkortas till är verkligen mina favoriter. Jag älskar allt som har med hela det universumet att göra. Den animerade serien bjöd på en perfekt kombination av action och humor. När jag såg spelfilmen första gången så blev jag lika förtjust och dräkterna á la Jim Henson är fantastiska än idag. När jag nu såg om den så är den fortfarande otroligt charmig och musiken är riktigt härlig.

A Goofy Movie (1995, Kevin Lima)

Max avger ett löfte till tjejen han har en crush på. Samtidigt planerar Långben en far och son resa för att få sin honom på rätt spår i livet. Max har dock inte samma planer med resan.

Första filmen av de utvalda som är helt animerad. Tyvärr en film som idag kanske blir lite bortglömd bland alla Disney produktioner. Må hända att det finns en del stereotyper men den är oväntat rolig och fint gjord. Här finns det många scener som är minnesvärda och jag fann den underhållande även idag.

George of the Jungle (1997, Sam Weisman)

När ett plan kraschar så blir ett barn uppfostrad av aporna i djungeln. Många år senare får mannen brottas med skurkar och träffar en ung amerikanska.

Helt klart inte den bästa filmen, visst är den rätt töntig. Ja bitvis är den riktigt löjlig och kanske inte helt åldrats med värdighet. MEN trots detta så är den underhållande och faktiskt så rolig som jag minns den. En helt okej film för hela familjen och kul att påminnas att Brendan Fraser en gång var en riktig stjärna i Hollywood.

Betyg: 
Pagemaster (1994, Pixonte Hunt & Joe Johnston) ✅✅✅✅
Teenage Mutant Ninja Turtles (1990, Steve Barron) ✅✅✅➕
The Mask (1994, Chuck Russel) ✅✅✅
A Goofy Movie (1995, Kevin Lima) ✅✅✅
George of the Jungle (1997, Sam Weisman) ✅✅

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...