Fortsätt till huvudinnehåll

Onsdagsfilmen: Candyman


Titel: Candyman
Genre: Skräck / Thriller
Land: USA
År: 1992
Regi: Bernard Rose
I rollerna: Virginia Madsen, Tony Todd, Xander Berkeley, Kasi Lemmons

Studenten Helen Lyle får höra talas om en skrämmande legend från trakten. Candyman, seriemördaren med en järnkrokshand som uppenbarar sig när du uttalar hans namn fem gånger framför en spegel. Hennes undersökningar blir allt intensivare och hon struntar i ortsbornas varningar. Det blir början på en rad fruktansvärda mord, kan legenden verkligen vara sann? 


Helen och hennes kollega skriver en doktorsuppsats i Chicago om vandringsmyter och fastnar extra för den om Candyman. En mörkhyad före detta slav som blev lynchad när han blev förälskad i en vit kvinna. De sågade av hans hand och lät han bli stungen av bin till döds. Enligt sägen så skall han komma om man säger hans namn fem gånger samtidigt som du tittar i en spegel. Tidigare mord gör Helen nyfiken och deras research har helt plötsligt fått dem indragna i en betydligt mörkare historia. De testar att själva uttala de mytomspunna orden men ingenting händer, till en början.


Om man förväntar sig en superblodig histria där det ständigt är närvarande monster så lär du bli besviken. Candyman har istället förlitat sig på stämning och det psykologiska. Musiken är fantastisk och gör verkligen att filmen får en säregen touch. Det andra som är filmens absoluta höjdpunkt är Tony Todd som gestaltar legenden. Med sin mörka skrämmande röst och sina stabila 196 cm så blir han verkligen skräckinjagande. Trots att det finns övernaturliga inslag känns skräcken närvarande och trovärdig. Ett extra pluspoäng får de för att själva Candyman uppenbarar sig relativt sent in i filmen. Får fortfarande rysningar av fösta scenen vid parkeringen "HEEEELEN".

Filmen gör mycket rätt och har åldrats förvånansvärt väl. Personligen kan jag sakna den här typen av nutida skräckfilmer som litar mer på uppbyggnad än effekter. Premissen är ingenting revolutionerade, MEN den gedigna bakgrundsstory sticker ut och engagerar. Candyman som en legend fungerar verkligen bra och är fascinerande, där manuset på det stora hela är välskrivet. Jag kan därför förstå varför filmen idag har fått en kultliknande status inom genren.


Några enstaka brister finner man trots många styrkor. Tempot blir lite svagt mot slutet och twisten hade kunnat skippas även om den fyller sin funktion. Några luckor förklaras heller inte helt och visst luktar det tydligt 90-tal om produktionen. Miljöerna gynnas enligt mig dock av de den mörka tonen och valet av slummen är smart.

På det stora hela så är det här inte dumt alls faktiskt. En stabil skräckis där ljudet och mystiken bygger upp det hela. Lägg där också till en av de mest väl castade skurkarna någonsin. Med de ingredienserna så landar Candyman på en svag fyra.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
-----------
Totalt: 18

Betyg: ✅✅✅✅➖

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...