Fortsätt till huvudinnehåll

Onsdagsfilmen: Pawn Sacrifice

(2014, Edward Zwick)
Mitt under kalla kriget hamnar schacklegenden Bobby Fischer i ett nervkittlande världsmästerskap som skapar en konflikt med Sovjet. Medan över en miljon människor runt om i världen ser på tvingas han fajtas mot världens bästa schackspelare samt sina egna demoner. 

Är jag en stor schackfantast? Svar nej! Dock gillar jag att det finns en mystik över spelet och sanningen är att det inte är så många som kan bemästra det. Bobby Fischer bör vara ett hushållsnamn även om man inte är intresserad av spelet, men mer ur en historisk vinkel. Vet man ändå inte vem Bobby Fischer är så bör man fatta tycke för storyn. Det visar sig snabbt att huvudkaraktären är en komplex ung man som hela tiden strävar efter perfektion. Hur påverkas man då av att sen ha en hel nation på sina axlar samtidigt som en gigantisk jätte till nation ska besegras? Ja till en början finns det mycket i den här biografiska filmen som väcker nyfikenhet. 

Ja till en början så är känns det som att filmen kan ro i hamn en bra story. Men ju längre filmen går så känns det som att karaktären Bobby Fischer och schack i allmänhet kanske är lite för tunna ämnen att göra en hel film på. Hade nog personligen föredragit en dokumentär om jag ska vara helt ärlig.

Sedan den minst sagt usla insatsen i Spider-Man 3 så har Tobey Maguires karriär stagnerat. Han har enbart haft tre stora roller sen dess och därför var förhoppningarna stora inför den här rollen. Till min förvåning så är Tobey Maguires prestation i stora stunder lysande. Det OCD liknande tankesättet lyser igenom och den paranoida personligheten får han verkligen till bra. Problematiken ligger inte i skådespelarnas prestationer där både Michael Stuhlbarg (imponerar mer och mer) och Peter Sarsgaard är stabila i sina roller. 

Personligen känns manuset lite för tamt, hade gärna sett ännu mer av huvudpersonens mentala utveckling. Tyngden på det kalla kriget är också en bra krydda, men känslan är att regissören har haft svårt att veta vad han vill lägga sitt fokus på. Nu känns upplägget istället lite för enkelt och i vissa stunder enformigt. Det finns moment när det glittrar till och oftast är det scenerna där Tobey Maguire går loss och får utrymme att släppa lös sitt register. Men allt för ofta saknar filmen den där nerven som gör att man håller intresset vid liv.

Speltiden är behaglig på sina 85 min, då många filmer idag tenderar att bli en aning för långa. Ändå trots det så känns inte filmen speciellt kort. Det som är positivt med filmen är känslan av att se Tobey Maguire leverera en fin insats igen. Det negativa är att filmens kvalite samt kommerisella framgång inte kunde lyfta honom ur skuggan. När denna recension skrivs så har han sedan 2014 inte haft en roll i en ända film. Snacka om en lång svacka...


Är du väldigt intresserad av schack? Ja då kanske detta är någonting för dig. För alla andra så rekommenderar jag något annat. Det finns betydligt fler och bättre filmer att lägga sin tid på.

Betyg: ✅✅

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...