Topp 10 - 2017
Filmår kan verkligen sätta sina spår och leverera titlar som får en att bli hänförd. Men likt livet så går det upp och ner där ljusglimtarna kan vara många eller få. Vare sig året är fyllt av guldkorn eller ej, så är det alltid en spännande resa att kolla tillbaka och summera ett filmår. 2017 visade sig bli ett ljummet år för min egna del. Det var inte svårt att ta ut 10 st filmer till listan, det fanns till och med några titlar som slogs om de sista platserna. På det stora hela så var det en mycket jämn lista med filmer från olika genrer. När allt är sagt och gjort är det en fin samling filmer men kanske hade jag önskat några fler titlar som verkligen hade golvat mig. Det blev en rolig lista att göra men som sagt lite svår att rangordna. Jag blev dock nöjd med resultatet och dagsformen fick avgöra det slutliga resultatet. Som avslutning kan man beskriva filmåret 2017 som trots allt lyckat där många indie-filmer fick ta plats i rampljuset.
På topp tio återfinns filmer från:
5 USA
5 USA
3 Storbritannien
1 Finland
1 Polen
10. Wind River (Tyler Sheridan)
En FBI-agent går samman med en lokal jägare för att undersöka ett mord på ett indianreservat i Wyoming.
Mycket lyckad och uppskattad modern western i en kall miljö. Stämningsfull film med häftiga naturbilder som lyckas med att få till känslor och en gedigen story som berör. Bra från början till slut och bjuder på mycket spänning samt action.
9. First Reformed (Paul Schrader)
Jag gillar den här lilla indie-filmen skarpt, främst för Ethan Hawke som bjuder på en urstark prestation som den tvivlande prästen. Stilsäker samtidsskildring med fint foto och ett långsamt berättande som fungerar väl i det här fallet. En tung filmupplevelse som är värd en titt eller två.
8. The Killing of a Sacred Deer (Yorgos Lanthimos)
Den karismatiske kirurgen Steven har ett tillsynes perfekt liv. Men det hela tar en oväntad och otäck vändning när han tar en främmande tonårspojke under sina vingar.
Yorgos Lanthimos gör häpnadsväckande filmer och briljerar här på nytt. Provocerande, tankeväckande och stämningsfull drama/thriller med övernaturliga inslag som inte lämnar någon oberörd. Extra plus till en Barry Keoghan som är fantastisk i sin roll som den annorlunda tonårspojken.
7. Get Out (Jordan Peele)
Stark skräck/thriller som levererar en härlig stämning och ett starkt tema. Det finns även en bra balans mellan humorn och det mörka läskiga inslagen. En film som hade fått en högre postion på listan om slutet hade varit lika bra som resten av skapelsen.
Den stumma kvinnan Elisa jobbar på ett statligt laboratorium under kalla krigets dagar i 1960-talets USA. En dag upptäcker hon och kollegan Zelda ett hemligstämplat experiment med en amfibisk varelse.
Estetiskt vacker film som bjuder på mystik, kalla kriget konflikter och romantik. Det finns mycket att ta med sig från den här pärlan där nästan allting faller på plats. Starka prestationer rakt igenom och en historia som fascinerar och övertygar.
5. Dunkirk (Christopher Nolan)
Berättelsen om de hundratusentals brittiska och allierade trupper som omringades på stranden vid Dunkerque av fientliga styrkor under andra världskriget.
Här snackar vi känsla. Minns att jag fick ångest och att håret reste sig på mina armar under flera scener, tack vare den otroliga musiken samt den briljanta klippningen. Storyn i sig är lite i tunnaste laget men räddas upp av bra skådespeleri och en yta som är ögongodis i varje bildruta.
4. The Florida Project (Sean Baker)
Under en sommar får vi följa en brådmogen sexåring vid namn Moonee och tillvaron på budgethotellet The Magic Castle, där hon bor med sin rebelliska mamma Halley.
Förvånansvärt träffsäkert amerikanskt diskbänksrealism som är svår att inte charmas av. En liten film med stort hjärta, gillar hur väl regissören fått ut historien utan att försköna karaktärernas situation. En personlig favorit från året som växer med tiden.
3. The Unknown Soldier / Tuntematon Sotilas (Aku Louhimies)
Rokka, Kariluoto, Koskela, Hietanen och deras vapenbröder ingår i en truppenhet med en tjänstgöring som varade i tre år under fortsättningskriget. Det blir en historia som visar hur männen förenas av vänskap och humor, men samtidigt hur kriget förändrar dem och hur hela den finska nationen blir präglade av kriget.
Storslagen påkostad finsk film som med sitt fantastiska foto och perfekta krigsscener levererar en upplevelse utöver det vanliga. Man känner med karaktärerna där den hemska situationen fångas utan att det ska bli allt för mycket hollywood. En krigsfilm som utan tvekan hör till de allra bästa i sin genre.
Det är den 29 juli 1890 och en skottskadad man kommer stapplandes ner för en gata i den lilla franska staden Auvres, mannen är Vincent Van Gogh. Hans tragiska död är omgärdad av mystik och spekulationer, vem var det egentligen som sköt?
Loving Vincent blev världens första oljeanimerade långfilm och jag hoppas på fler. Totalt var 125 konstnärer delaktiga i produktionen och över 65 tusen bilder användes med samma teknik som van Gogh använde. Utöver den magnifika ytan bjuds även på en mystisk inblick i Vincent van Goghs liv där det hela blir en filosofisk resa, på det stora hela en ren njutning för tittaren. Unikt och fantastiskt, ÄLSKAR det!
1. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Martin McDonagh)
Martin McDonagh har blivit en personlig favorit regissör på senare dagar. Den bitvis Tarantino liknande dialogen i kombination med den mörka humorn får mig självklart på fall. Fint foto, stark dialog och fenomenal prestationer från filmens fronttrio lyfter resultatet som tillslut blir riktigt minnesvärt. Helt klart årets starkaste film med min favvo Sam Rockwell som är den stora höjdpunkten.
Några filmer som slogs om platserna på listan:
Sämsta filmen: Beauty and the Beast
Filmen i sig är väl inte direkt värdelös egentligen. Den har en del kvalitativa sidor. Men filmens stora svaghet är att den är monumentalt tråkig. Dålig casting, ingen känsla alls, på tok för lång och ja det finns helt enkelt ingenting som riktigt lockar till intresse.
Största besvikelsen: A Cure for Wellness
Började bra, både mystiskt och spännande precis som jag hade förväntat mig. Jag gillar miljöerna och det abstrakta temat. Fotot är också fantastiskt absolut, MEN sen går det sakta men säkert utför. Inte så dålig alls, men hade förväntat mig en starkare upplevelse.
Kommentarer
Skicka en kommentar