Fortsätt till huvudinnehåll

Söndagsfilmen: The Mummy


Titel: The Mummy
Genre: Action / Äventyr
Land: USA
År: 1999
Regi: Stephen Sommers
I rollerna: Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah, Arnold Vosloo

Vid en arkeologisk utgrävning i den antika staden Hamunaptra väcks av misstag en Mumie till liv som  börjar utlösa förödelse när han letar efter reinkarnationen av sin förlorade kärlek. 


För längesedan bestraffas översteprästen Imhotep med den yttersta förbannelsen och blir instängd i en gravkammare i de dödas stad Hamunaptra efter att ha mördad Farao. Man svär att den som öppnar graven ska belönas, med en plågsam död. Flera tusen år senare befinner sig en expedition på platsen för en skattjakt. Äventyraren Rick O'Connell bildar ett osannolikt team med bibliotekarien Everlyn och hennes klåfingrige bror Jonathan. Tillsammans hittar de inte bara en uråldrig grav utan också en varelse som väntat en lång tid på att släppas fri. 


Mumien är en av de riktigt stora äventyrsfilmerna från 90-talet som lyckats leva sig kvar. Jag minns också att jag verkligen golvades av den när jag såg den första gången när jag inte var så gammal. Såhär i efterhand så finns det ju en tydlig koppling till Indiana Jones. Går väl utan att vara allt för elak att det förutom det egyptiska temat är OTROLIGT likt just den filmserien i storyn. Men hur väl står sig då den här filmen idag? Till min stora förvåning så visar det sig att filmen inte är så dum alls.


Det kan vara lite förvirrande ibland at veta helt vilket ben filmen vill stå på. På det ena benet så finns det klassiska äventyret med spänning och en stor dos humor, på det andra en ovanligt läskig touch för att vara den här typen av film. Första känslan är att det ska vara en familjefilm, men det bör betonas att det här definitivt inte är en film för det yngsta. En del scener är faktiskt riktigt obehagliga, vilket blir en minst sagt stor kontrast till de ibland billiga skämten. Visst blir det lite rörigt och typiskt överdrivet i vissa stunder. Men det går inte att komma undan faktumet att trots obalansen så är det här en film som bjuder på mycket underhållning. 


Det som tynger ner det hela är dock de usla CGI-effekterna. De provades förvisso tidigt här men det är svårt att bortse från hur illa det bitvis ser ut. Storyn i sig är inte dum, den engagerar från början till slut och håller verkligen kvar intresset. Ska man vara nitisk så hade speltiden kanske kunnat trimmas ner en del där det känns som att det dalar lite i mitten partiet. 

Jag gillar samspelet mellan Brendan Frasier och Rachel Weisz där kemin lyser igenom rutan. Måste ju också lyfta fram hur cool och snygg Frasier var kring denna tiden, en riktig Hollywood stjärna. Den komiska aspekten må vara lite obalanserad men å andra sidan går det inte att bortse från att det är charmigt. Det är en film som trots sina brister är mycket enkel att tycka gott om.


Men se på fasen, det här blev faktiskt en riktigt trevlig återträff. När det kommer till äventyrs genren så tycker jag att The Mummy håller en hög nivå. Det är fartfyllt, spännande, karaktärer man gillar och enkelt på ett effektivt vis. Betyget landar på en stark 3a. 

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
2 - Foto
-----------
Totalt: 15

Betyg: ✅✅✅

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...