Fortsätt till huvudinnehåll

Måndagsfilmen: Black Sea

(2014, Kevin Macdonald)

Ubåtskapten Robinson (Jude Law) får sparken från sitt arbete utan någon väsentlig anledning. För att vinna tillbaka sitt förtroende antar han ett våghalsigt uppdrag av en minst sagt skum finansiär. Uppdraget betår av att åka till svarta havet och leta efter en mytomspunnen guldskatt på havets botten. I sin desperation antar Robinson utmaningen och sätter ihop en besättning bestående av hälften britter, hälften ryssar. Efter upprustning av en gammal ubåt går färden tillslut av sin stapel. Till en början ser allt ut att gå smärtfritt för Robinson och hans besättning. Faran lurar dock nere i havets mörka djup. Spänningen mellan mannarna trappas upp och snart står de inför en utmaning på liv och död.


Kevin Macdonald gjorde 2006 den kritikerrosade The Last King Of Scotland. Han har även gjort One Day In September som vann en Oscar för bästa dokumentär 1999. I hans cv finnes flera kvalitativa dokumentärer där Marley och Touching The Void. Efter att ha sett den här filmen börjar jag tvivla på om han ska fortsätta med spelfilm eller faktiskt fokusera helt på dokumentärer.

Konceptet för Black Sea är upplagt för att bli en riktig hitt. Med en tät och intensiv trailer var mina förväntningar högt ställda på detta ångestfyllda ubåtsäventyr.

...suck, det här var ju inte alls så bra. 

Till en början ser det lovande ut och det finns en skön stämning i filmen. Scenerna i ubåten är också rätt drivande. Fotot är relativt bra där främst en snygg ljussättning skapar en gedigen helhet. Ben Mendelsohn och Jude Law fungerar fint ihop, dock känns Mendelsohn lite träig i den här rollen. Filmens behållning får ändå Law stå för. Med en råhet och en skön karaktärsutveckling står han för en sedvanlig stabil insats. Vart ligger då problematiken? Manuset. Ja det blir lite förutsägbart och ett segt tempo börjar sippra till ytan. Den till synes kompetenta besättningen görs ju längre filmen går till ett inkompetent pack, någonting jag stör mig på. Blir lite irriterad för jag känner att det här hade kunnat göras så mycket bättre. Sen kommer vi till slutet, ja utan att spoila så blir det ett trött "mjä".


I grunden är det här en film med stora möjligheter och jag gillar flera komponenter. Filmen levererar tyvärr inte hela vägen där uppenbara brister i manuset sticker fram främst. Som helhet är det här ändå rätt underhållande för stunden, men ingenting som sitter kvar. Black Sea blir bara okej, nog så. 


Betyg: ✅✅


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...