Fortsätt till huvudinnehåll

Filmåret 2009: Topp 10

 Topp 10 - 2009 

Filmåret 2009 var ett riktigt starkt år för min del där animationen fick ta en stor plats. Listan bjuder på många personliga favoriter som betyder mycket för mig. Som alltid känns några platser givna där bland en personlig given etta, medan andra varit svårare att placera. Det var också ett antal titlar som slogs om platserna på listan som hamnade precis utanför. En lista som blev lite svår att fastställa då många av titlarna var väldigt jämna. På det stora hela blev det här en rolig och slagkraftig lista med filmer från olika genrer som både underhåller samt sätter sina spår. 

På topp tio återfinns filmer från:
6 USA 
1 Storbritannien
1 Australien
1 Sverige 
1 Tyskland

10. Up (Pete Docter & Bob Peterson)


Carl har i hela livet längtat efter att få upptäcka världen. Vid 78-år ålder verkar det dock vara en aningen försent tills en ödes nyck ger honom en andra chans. Tillsammans med den ihärdiga åtta årige ihärdiga scouten Russell ger den omaka duon sig ut på ett äventyr de sent ska glömma.

Pixar-studion har lyckats träffa helt rätt ett par gånger. Up var en sådan film där man vågade utmana mer mot den vuxnare publiken och va bra det blev. Hade andra halvan av filmen varit lika stark som första så  hade filmen slutat högre på min lista. 

9. Zombieland (Ruben Fleischer)


En blyg student som försöker nå sin familj i Ohio, en skjutglad halvgalen cowboy och två systrar som strävar efter att ta sig till en nöjespark går samman på en resa genom ett zombiefyllt Amerika. 

Jag ska erkänna att denna film har setts ett antal gånger genom åren. Det är en film jag uppskattar väldigt mycket. Humor, känsla och action blandas på ett effektivt vis och slutprodukten blir helt enkelt otroligt underhållande. 

8. A Single Man (Tom Ford)


George Falconer en brittisk collegelärare kämpar med att finna meningen med livet efter sin partner sen lång tid Jims bortgång. Man får följa hans liv under en dag i 1960-talets Los Angeles där han efter en serie händelser måste bestämma sig om det faktiskt finns nån mening med livet. 

Melankolisk film med en briljant Colin Firth i huvudrollen. Mycket vackert foto och en stilistisk 60-tals vibe inramar denna fina historia om förlust, hopp och våga leva på nytt. 

7. Metropia (Tarik Saleh)


Europa 2024, oljan är i princip slut och kontinentens tunnelbanenät har byggts samman till ett gigantiskt nät vid namn Metron som drivs av koncernen Trexx. Roger tycker att Metron är obehaglig och han hör röster, en dag kommer han makten på spåren och inser att hans liv styrs i minsta detalj. 

Har gillar den här filmen sedan första gången jag såg den. En dystopi film som lyckas väldigt bra med att få till en smutsig, mörk och futuristisk känsla. Egensinnig svensk animation som bjuder på en upplevelse utöver det vanliga.  

6. Coraline (Henry Selick)


En äventyrlig 11-årig tjej hittar en ny värld som är underlig idealiserad version av sitt egna frustrerade hem, men hon märker snart att det finns ondskefulla hemligheter i den andra världen.

Laika studions första långfilm är fantastisk, från början till slut. Det är en ungdomsfilm som vågar vara både mystisk och mörk. Älskar den uppbyggda världen där ingenting riktigt är som det verkar. 

5. Moon (Duncan Jones)


Astronauten Sam Bell räknar sina dagar på Lunar Industries där han varit i tre år och nu ser han fram emot att strax få åka hem, hans krafter börjar dock sina och när han en dag vaknar efter en lång vila börjar han ana att hans vistelse på månen inte va det han först trodde.

Jag är svag för minimalistiska filmer och det här är ett praktexempel på hur du kan få ut mycket av lite. En extremt välgjord indie si-fi film som skapar mystik och en härlig atmosfär, med en Sam Rockwell som är helt briljant i sin roll(er).



Märkliga händelser stör det lugna livet i en tysk by vid tiden innan första världskriget. Händelserna verkar vara rituella straff och snabbt växer frågan fram, vem är den skyldige?

Långsamt, stilistiskt tyskt drama som jag verkligen tycker om. Magiskt foto i kombination med starka skådespelarinsatser så blir det här någonting extra. Jag uppskattar uppbyggnaden och hur väl storyn berättas.

3. Fantastic Mr. Fox (Wes Anderson)


Historien om den ädle, charmige och fantastiske räven som använder sin slughet för att överlista de tre elaka bröderna Baggis, Bunce och Bean. 

Wes Anderson och stop motion = Magi!. Älskar känslan för detaljer och det visuella som är en fröjd för ögat i varje bildruta. En film som även bjuder på en rapp dialog med humor och kvickhet, med en historia som engagerar. 

2. Inglourious Basterds (Quentin Tarantino)


I det nazistiskt ockuperade Frankrike under andra världskriget sammanfaller en plan att mörda nazistiska ledare av en grupp judisk-amerikanska soldater, med en teaterägares hämndlystna planer på att genomföra detsamma. 

Tarantino visar åter prov på hur duktig han är att skriva dialog och få ut de mesta av sina skådespelare. Bra stämning och snyggt foto rakt igenom. Tarantino lyckades här återigen både provocera och visa hur duktig han är på att berätta en historia.

1. Mary and Max. (Adam Elliot)


En berättelse om den osannolika vänskapen mellan två brevvänner, Mary en ensam åttaårig flicka som bor i en förort till Melbourne och Max en fyrtiofyraårig överviktig man i New York.

Det här har varit en av mina absoluta favorit filmer sen jag såg den första gången. Underbar film som lyckas med att blanda mörk humor och extremt mycket värme. En fullträff som sticker ut bland mängden, en av de bästa filmerna som gjorts under 2000-talet.

Några filmer som slogs om platserna på listan:

--

Sämsta filmen: Frozen Kiss 
Osammanhängande och sensationellt uselt tråkig film.

Största besvikelsen: Avatar
Enormt hyllad film som inte alls är dålig, bara inte ett storverk i min mening. Visst är det en fin yta men inte mycket mer än så. Storyn har vi både sett och hört innan, det greppar liksom aldrig helt tag i en.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...