Fortsätt till huvudinnehåll

Onsdagsfilmen: The Northman


Genre: Action / Drama / Fantasy
Land: USA
År: 2022
Regi: Robert Eggers
I rollerna: Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke

En ung viking prins ser sin far bli dräpt mitt framför sina ögon. Han tvingas då att fly och lever därefter i exil där han tränar för sitt öde att hämnas sin mördade far.  


Amleth är en ung viking som dyrkar sin far kung Aurvandil. Efter att få bevittna sin fars avrättning flyr han från sitt hem och utlovar sin hämnd mot sin farbror som utfört det hemska dådet. När man åter träffar Amleth har han blivit en storvuxen kraftfull krigare som är helt besinningslös. Han gör sig själv till en träg och blir tagen till Island, där han börjar sin jakt på hämnd. För första gången sen sin fars död återförenas han med sin svorna fiende och det finns bara ett mål i sikte: HÄMND.


Robert Eggers både överraskade mig och väckte mitt intresse med den banbrytande filmen The Lighthouse. Mina förväntningar var därför höga inför detta mytologiska nordiska äventyr. Till en början ler jag inombord och njuter av den smutsiga coola spartanska atmosfären. Fotot är nämligen helt fantastiskt där varje bildruta är en fröjd för ögat. Jag gillar även hur autentisk den uppbyggda fornnordiska världen är uppbyggd som blir både brutal och mörk. Men och det är tyvärr ett stort MEN, det här är filmens enda riktiga höjdpunkter. Bortser man från den fantastiska ytan så finns det en hel del problem. 


Låt oss börja med castingen. Alexander Skarsgård i all ära, han fungerar okej i sin roll men låter väl lite mer än vad han agerar som vanligt. Det finns många som dock känns felplacerade samt forcerade bland annat både Ethan Hawke och Nicole Kidman, som är bra skådespelare men kommer inte till sin rätta här. Sen kommer vi till storyn som för mig blir både allt för utdragen och förutsägbar. Det hela blir både tråkigt och intetsägande. Uppbyggnaden till den stundande slutstriden tycker jag är starkt, men manuset hade i min mening tjänat på att komprimeras och tajtats till ordentligt för att få full slagkraft. 


Manuset fokuserar mycket av storyn på nordisk mytologi och den nordiska folktron. Det är en spännande och mystisk tappning på ett intressant ämne. På pappret borde det också falla bättre ut än vad det gör, men problemet är att det blir WAY TO MUCH. Efter en stund känns filmen både långrandig och slutet lämnar inga direkta spår. Jag vill verkligen tycka om den här filmen mer än vad jag gör men det är helt enkelt någonting som stör. 


När jag nu skall summera denna film så är det med en viss besvikelse. När allt kommer till kritan så blir resultatet en historia som tyvärr inte levererar en så STOR upplevelse som jag hade hade förväntat mig. Robert Eggers fortsätter att utmana och skapa visuellt häftiga filmer, men den här gången så blir slutprodukten inte mer än godkänd. 

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
-----------
Totalt: 14

Betyg: ✅✅➕

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...