Fortsätt till huvudinnehåll

Filmåret 2010: Topp 10

Topp 10 - 2010 

Filmåret 2010 bjuder på blandade känslor, det finns starka höjder men bredden saknas för att slå sig in som ett av de starkare. Som alltid känns några platser givna där bland en personlig given etta, medan andra varit svårare att placera. Det var också ett antal titlar som slogs om platserna på listan som precis hamnade utanför. En lista som inte varit så svår att ta ut, det kluriga var dock att placera titlarna då många är väldigt jämna. Men på det stora hela blev det här en lista med filmer från olika genrer som både underhåller och lämnar avtryck. 

På topp tio återfinns filmer från:
4 USA 
2 Frankrike
2 Storbritannien
1 Sydkorea
1 Norge



År 1915 anländer Erling till en ön Bastøy utanför Oslo, en uppfostringsanstalt för pojkar. Erling inser snabbt att anstalten styrs med järnhand och förtryck där han gör allt för att komma bort ifrån ön.

Välgjord och gripande fängelsedrama som utspelar sig i en kall dyster miljö. Stellan funkar perfekt i sin obehagliga roll som ledare och överlag så är det här en mycket sevärd norsk film. 

9. Toy Story 3 (Lee Unkrich)


Woody, Buzz Lightyear och resten av Andys gamla leksaker oroar sig över vad som kommer hända när Andy snart lämnar sitt barndomshem för college. De blir en spännande och utmanande resa för hela gänget.

Efterlängtad uppföljare som verkligen lyckas träffa rätt i både stämning och story. Från början är det både nostalgiskt och hjärtskärande. Extra plus till att regissörerna vågar blanda in lite mörkare inslag som gör att helheten lyfter sig från mängden. 

8. The Social Network (David Fincher)


En sen kväll 2003 sätter sig Harvardstudenten Mark Zuckerberg ner vid sin dator och börjar intensivt jobba med en ny idé. Ur allt bloggande och programmerande växer det fram som snabbt ska komma att bli ett globalt socialt nätverk. 

Det här är en rappt berättade historia som leverar både tempo speciellt genom klippningen och extra plus till filmens musik. Eisenberg är som klippt och skuren för huvudrollen där även Garfield imponerar. Intressant och välgjord spelfilm om vår tids största sociala plattform. 

7. Another Year (Mike Leigh)


Under ett års tid följer vi ett lyckligt engelskt par och deras förtvivlade släktingar samt vänner. Humor, ilska och frustration blandas i detta starka drama vars akter särskiljs av de fyra årstiderna. 

Fin berättad historia om vanliga människor och deras ordinära problem. Välgjord och genuin film där man från första stund engageras av dessa karaktärer som känns väldigt verkliga (på ett bra sätt). 

6. Shutter Island (Martin Scorsese)


Året är 1954 mitt under det brinnande Kalla kriget. Sheriff Teddy Daniels och hans nya partner Chuck Aule kallas till Shutter Island för att undersöka det osannolika försvinnandet av en kvinnlig massmördare som tycks ha rymt från ett låst rum...

Stämningen och miljöerna är filmens stora höjdpunkt. Scorsese lyckas skapa det man vill ha av en mystisk thriller. Stabil film som levererar underhållning under hela speltiden, extra plus för twisten.



När en seriemördare dödar en hemlig agents flickvän, tillika en pensionerad polischefs dotter, slår hans egen ondska tillbaka mot honom. Jägaren blir jaktbyte i en sadistisk katt och råttan lek.

Mörkt, smutsigt och oerhört brutalt. En intressant film som har ett starkt foto med en historia som är rafflande från första till sista minuten. Återigen visar Sydkorea hur starka de är på att göra film. Nämnde jag brutal? Ja det gör nästan fysiskt ont att se den. 

4. Senna (Asif Kapadia)


En dokumentär om den brasilianske F1-föraren Ayrton Senna där man får följa hans karriär från den första säsongen 1984 fram till hans för tidiga död tio år senare. 

Otroligt sevärd dokumentär vare sig man är intresserad av motorsport eller ej. Det här är lärorikt om en lite udda sport och det är svårt att inte fatta tycke för den motarbetade Senna. Högt tempo och inte en tråkig sekund, absolut en av de allra bästa dokumentärerna!

3. Black Swan (Darren Aronofsky)


Hela Ninas liv kretsar kring ballet och när de är dags att ersätta prima ballerina Beth som har huvudrollen i Svansjön står hon på tur. Men hon får oväntad konkurrens av nykomlingen Lilly som imponerar stort på regissören. Nina blir allt mer desperat och frågan är hur långt hon är villig att pressa sig själv för sin karriär. 

Det här är en snygg och mycket stark film som bygger upp en tät samt obehaglig stämning. Natalie Portman bjuder på en magisk prestation som inramas av vacker musik och snygg klippning. Det hela avrundas av en final som sitter kvar långt efteråt. 

2. Inception (Christopher Nolan)


En tjuv som träder in i folks drömmar och stjäl deras hemligheter får en chans till upprättelse när han får ett farligt uppdrag: att planera en idé i någons undermedvetna. 

Christopher Nolan lyckas alltid att hänföra och gå över gränser i skapande. Inception är en resa för tittaren som är någonting utöver det vanliga. Starka prestationer i kombination med ursnyggt foto och galet välgjorda special effekter så är det här en modern klassiker. 



En fransk trollkarl reser genom England i jakt på arbetstillfällen och hamnar i Skottland. Han lär där känna en ung flicka som lämnar sin hemby och följer med honom till Edinburgh.

Det görs för få filmer av detta slaget. Men sen görs ju inte mästerverk hela tiden, för det här är ett mästerverk. Med ett stillsamt tempo och mycket värme blir det här otroligt vackert och underhållande från första till sista minut. MUSIKEN också ojoj vilket soundtrack. 

Några filmer som slogs om platserna på listan:
--

Sämsta filmen: Eat Pray Love
Ingen film för mig alls. För långt, för klyschigt, för TRÅKIGT och dåligt skrivet manus. Finns en hel drös bättre romantiska draman där ute. Skit i den här om jag ska vara helt ärlig. 

Största besvikelsen: Svinalängorna
Ett hyllat verk som även fick Guldbaggen för årets bästa regi. Filmen är både välspelad och välgjord, men den lämnar mig förvånansvärt oberörd. Hade förväntat mig mer helt enkelt, nu blev det hela rätt enkelt bortglömt tyvärr. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...