Fortsätt till huvudinnehåll

Diskussion: Oscarsgalan 1999

Så här efter den senaste Oscarsgalan passar jag på att stanna i den bubblan.
Personligen så var årets gala bra och alla jag ville skulle vinna vann, mer eller mindre. Lite irritation över att Taron Egerton inte blev nominerad, men det va inte mer än så faktiskt.

Det finns flera upplagor av galan där det inte alls gick som det skulle. Men just den 71a galan känns det som allt gick fel, eller att omdömet helt hade försvunnit från juryn. Jag kommer gå igenom 4 stora kategorier där priset gick till helt fel film/person.

Bästa film:

Vinnaren: Shakespeare In Love

Filmer som borde varit nominerade: The Truman Show, The Big Lebowski Happiness & Meet Joe Black.

Vilken borde vunnit? Det var ett skämt redan då och det är ett skämt än idag. Att Saving Private Ryan inte vann är en skandal. Idag är filmen ansedd att vara kanske den bästa krigsfilmen någonsin. Istället valde man en helt intetsägande och sjukt överskattad Shakespeare In Love.

Bästa manliga huvudroll:
Roberto Bengini (La Vita è Bella / Life Is Beautiful)
Edward Norton (American History X)
Ian McKellen (Gods and Monsters)
Nick Nolte (Affliction)
Tom Hanks (Saving Private Ryan)

Vinnaren: Roberto Bengini

De borde varit nominerade: Jim Carrey (The Truman Show) & Jeff Bridges (The Big Lebowski)

Vem borde vunnit: Kanske en av de största stölderna när det kommer till kategorin bästa manliga huvudroll. Visst Roberto Bengini gör ett fint porträtt och använder slapstickhumor på ett bra sätt. Men hans prestation väger lite för lätt för mig. Edward Norton var i en helt egen liga det här året. Han bjöd på så många olika sidor i en utmanande film. Borde varit en självklar seger. Tycker faktiskt även Tom Hanks och Jim Carrey som tyvärr inte var nominerad hade varit värdigare vinnare.

Bästa kvinnliga huvudroll:
Gwyneth Paltrow (Shakespeare In Love)
Cate Blanchett (Elizabeth)
Emily Watson (Hilary & Jackie)
Fernanda Montenegro (Central do Brasil)
Meryl Streep (One True Thing)

Vinnare: Gwyneth Paltrow

De borde varit nominerade: --

Vem borde vunnit? Cate Blanchett var den givna vinnaren här, en roll hon blev nominerad för 2008. Så dominant och självklar i sin roll. Tycker även Emily Watson var riktigt duktig det här året. Men så gick Gwyneth Paltrow hem och vann priset, för en medioker insats. Låt oss vara överens om att hon kanske inte är världens bästa skådespelerska. En stor chock än idag.

Bästa orginalmanus:
Shakespeare In Love 
Bulworth
La Vita è Bella / Life Is Beautiful
Saving Private Ryan
The Truman Show

Vinnare: Shakespeare In Love

De borde varit nominerade: The Big Lebowski & Happiness

Vilken borde vunnit? The Big Lebowski är min personliga vinnare, utmärkt dialog och ett fräckt skrivet manus. Men av de nominerade så tycker jag helt klart att The Truman Show va det bästa manuset. Välskrivet, genuint och nyskapande. 



Här blev det rätt: 
Bästa regissör, Steven Spielberg & Bästa foto, Saving Private Ryan


Det var en jäkla tur att Steven Spielberg vann priset annars hade nog detta varit en ännu större katastrof än vad det nu blev. Plus fotot som är spot on i en helt fantastiskt film.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...