Topp 50 filmer 2018.
Ännu ett år har passerat och efter den här lilla listan så kan jag konstatera att det återigen varit ett fint filmår. Jag tycker att spridningen av genrer är stabil, där si-fi fått ett rejält uppsving från föregående år. Tydligt med det här filmåret har varit Alfred Hitchcocks påverkan. Med sina sex filmer på listan är det tydligt vad jag fastnat extra för, någonting som redan började lite 2017. Nu kommer alltså listan med de bästa filmerna som jag sett under året (som jag inte sett tidigare). Listan avslutas även den här gången med ett bildcollage och lite allmän fakta.50. Jumaniji: Welcome To The Jungle (2018)
Jag ska erkänna att jag va skeptisk till en början, men det visade sig att det hela inte var så illa. I sina stunder en riktigt rolig och helt klart lyckad spin-off.
49. Life (2017)
Visst finns det några brister men Daniel Espinosa har lyckats få till en riktigt bra si-fi/skräck rulle som bjuder på bra klaustrofobisk stämning.
48. Predator (1987)
Läs recension här: HÄR
47. Demain Tout Commence / Two Is a Family (2016)
Jag har blivit bättre på att se feelgood filmer, det här är en jag gillar skarpt. Visst på sina håll är den lite fjantig, men den bjuder på en fin story och Omar Sy är alltid charmig.
46. Glassland (2014)
Diskbänksrealism och misär. Sånt jag gillar. Hittade den här lilla indiepärlan på SVT play och det var väl spenderad tid. Dock kunde slutet ha varit en aning mer tillfredsställande.
45. X + Y (2014)
Ingenting nytt under radarn, men ett välspelat drama som vågar trycka på rätt knappar.
44. 20,000 Leagues Under The Sea (1954)
Är ett stort fan av denna klassiska bok. Filmen visade sig hålla riktigt bra och känns väldigt snyggt gjord för sin tid. Helt klart ett sevärt äventyr.
43. Lady Bird (2017)
Jag blev lite besviken ska jag erkänna. Det må hända att jag kanske inte är filmens målgrupp, men känner att den fick överdrivet mycket beröm när den kom. Det är en bra coming of age film absolut men inget direkt nyskapande, kemin mellan Saoirse Ronan och Laurie Metcalf är det som höjer filmen.
Jag blev lite besviken ska jag erkänna. Det må hända att jag kanske inte är filmens målgrupp, men känner att den fick överdrivet mycket beröm när den kom. Det är en bra coming of age film absolut men inget direkt nyskapande, kemin mellan Saoirse Ronan och Laurie Metcalf är det som höjer filmen.
42. A Monster Calls (2016)
Det här är en film som fått till balansen bra mellan fantasy och mörker. Bra voice-casting med Liam Neeson som monstret.
Det här är en film som fått till balansen bra mellan fantasy och mörker. Bra voice-casting med Liam Neeson som monstret.
41. The Bucket List (2007)
Inget tjafs, en må bra film i all sin enkelhet. Här finns både skratt och smärta. Freeman och Nicholson är en förvånansvärt fin duo.
40. Darkest Hour (2017)
Gary Oldman stjäl showen naturligtvis, men filmen i sig själv är inte så pjåkig den heller.
39. The Martian (2015)
Jag är svag för si-fi och The Martian med Ridley Scott bakom rattarna sviker inte.
38. Love Is Strange (2014)
Mysig film som inte är någonting mer än vad den är helt enkelt. Kärlek är och kommer alltid vara det bästa vi har, men kanske även det svåraste.
37. Soshite chichi ni naru / Like Father, Like Son (2013)
Tänkvärt drama där moral och föräldraskap sätts på sin spets.
36. Sunshine (2007)
Jag hade hört rätt mycket blandad kritik om denna si-fi rulle från Boyle. Jag tycker den är sevärd även om jag också håller med om att den ballar ur ett snäpp för mkt mot slutet.
35. Kelly's Heroes (1970)
En klassiker som jag betade av under året. Har mycket humor och charm vilket gör den behaglig att titta på.
34. Venom (2018)
Kanske inte borde vara så högt på listan men jag gillade den. Inte alls så dålig som kritiken ibland fick den att framstå som. Så länge Tom Hardy syns på bild räcker det långt.
33. Mommy Dead and Dearest (2017) DOKUMENTÄR
Det här är en riktigt intressant och helt läskig historia. Vad man än får för känslor eller vilken sida man väljer att stå på, så sitter den kvar ett bra tag efter i huvudet.
32. Seven Psychophats (2012)
Bra tempo och intensiv story. Kanske lite väl överambitiös ibland men gillar helheten ändå.
31. Lock Up (1989)
En klassiker med Sylvester Stallone som kanske i ärlighetens namn inte är superkvalitativ. Men den har en härlig känsla och den går att se om flera gånger.
30. Lorax (2012)
Har sett denna mysiga film flera gånger. Visst är den lite väl "mycket och övertydlig" ibland och det kanske är någon sång för mycket, MEN den är så fin och härlig.
29. Baby Driver (2017)
Oj oj va denna blev omtalad. För mig är det dock inget mer än en underhållande och cool actionfilm, varken mer eller mindre. Men det räcker långt ibland.
28. 45 Years (2015)
Efter att jag sett den här så hade jag en klump i magen, en klump som växte. Jag fascineras av den enkla historien, samtidigt som den gör mig rädd. Extra plus för ett starkt slut.
27. The Man Who Knew Too Much (1956)
Den första av 6st Hitchcock filmer på listan är en stabil amerikansk nyinspelning av sin egna film med samma namn från 1934. Bra spänning och fina färger, kanske en aning långdragen.
26. Maudie (2016)
Stark och fin biopic där Hawkins och Hawke utgör en riktigt bra filmduo.
25. Jordgubbslandet (2017)
Den här lilla pärlan är en av de rakaste och spännande svenska filmerna som gjorts på länge. En svensk Romeo & Julia historia som visar Sverige ur ett helt olikt perspektiv.
Jag är så förtjust i de här små indiepärlorna. Tragiskt och småmysigt i all sin enkelhet.
23. Midnight Special (2016)
En av mina personliga favoriter inom Si-fi genren de senaste åren. Storyn är smart och jag tycker att det är spännande hela vägen fram.
22. ParaNorman (2012)
Läs recension här: HÄR
21. Annihilation (2018)
Visuellt nästintill perfektion. Manuset lämnar kanske lite luckor men på det stora hela återigen en riktigt bra och stabil si-fi/skräck från Alex Garland.
20. Coco (2017)
Läs recension här: HÄR
19. Saboteur (1942)
En Hitchcock film som jag tycker är underskattad. Jag gillar katt och råttan spelet. Saboteur är en sevärd föregångare till den hyllade North By Northwest.
18. Where Eagles Dare (1968)
En av de bästa klassiska andra världskrigets filmatiseringarna som gjorts. Oväntat stilren och den är bitvis långt före sin tid. Den håller hela vägen fram utan att tappa fart.
17. The Shape of Water (2017)
Estetiskt briljans i vanlig ordning från Guillermo del Toro. Det bjuds även på en fin story à la Beauty & The Beast men där odjuret inte förvandlas, vilket är uppfriskande. Borde dock inte vunnit i kategorin bästa film på Oscarsgalan.
16. Strangers On a Train (1951)
Bra mystik och snyggt foto. Filmen väcker en bra thrillerkänsla och har ett bra slut.
15. Dunkirk (2017)
Christopher Nolans krigsdrama hamnar så här högt främst av två anledningar: 1. Ljudet är WOW, förhöjer upplevelsen radikalt. 2. Fotot är likaså underbart. Ja filmen räddas mycket av att den är ett mästerverk på de punkterna, manuset är det som sviker lite tyvärr.
14. Banketten (1948)
Har börjat kolla på Hasse Ekmans filmer och den första filmen lovade gott. Banketten har en Hitchcock stämning och hör definitivt till bland eliten av svensk film.
13. Get Out (2017)
Läs recension här: HÄR
12. Robin Williams: Come Inside My Mind (2018) DOKUMENTÄR
Jag grät en skvätt det ska jag erkänna. Är man minsta intresserad av Robin Williams som person och yrkesman så ska man kolla in det här. En värdig hyllning och bra dokumentär.
11. The Killing of a Sacred Deer (2017)
Tyckte du att The Lobster var svår och jobbig? Ja då är nog inte Lanthimos senaste verk någonting för dig. Det är nämligen så att den här är ännu mer skruvad, ännu mer ångest och misär. Barry Keoghan, jisses va duktig han är här!!
10. The Florida Project (2017)
I mina ögon helt förbisedd av Oscarsjuryn förra året, borde fått fler nomineringar. Det är en liten film om det stora, livet. Styrkan i filmen är att den känns så otroligt genuin.
9. Rope (1948)
Rope utspelar sig i ett rum mer eller mindre hela filmen och lyckas ändå få tittaren att sitta som på nålar. Dialogen är spot on, vanlig briljans från Hitchcock.
8. Das Leben Der Anderen (2006)
Starkt tyskt drama som visar en ärlig bild av efterkrigstids Tyskland. En film med bra score och foto, tycker att den har ett behagligt tempo där storyn byggs upp sakta men säkert.
7. Dial M for Murder (1954)
Återigen lyckas Hitchcock med att finna nerven och skräcken genom att nästan enbart filma i ett rum. Klockrent manus där det perfekta mordet ska gå i lås.
6. Still Life (2013)
Vad är meningen med livet? Vad är vår plats i spelet? Ja Still Life är en fin film som jag föll handlöst för. Eddie Marsan ger en 10 av 10 prestation här.
5. Stuart: A Life Backwards (2007)
Varför gillar jag film? Här är svaret. Den här tv-filmen bjuder på allt det jag gillar. Det är brittiskt, det är tragiskt, det är fint, det är roligt och det är diskbänksrealism ut i fingerspetsarna. Tom Hardy bjuder på en av mina favorit prestationer någonsin, HAN ÄR FANTASTISK!!
4. North By Northwest (1959)
En klassiker som är banbrytande och tittaren får vara med om en jakt som tar dig över hela USA. Ansedd att vara Hitchcocks bästa, men jag håller den i skrivande stund som topp tre.
3. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)
Borde ha tagit hem statyetten förra året som bästa film. Bra dialog och snyggt foto i samband med tre magiska insatser av huvudrollsinnehavarna gör det här till en riktig käftsmäll.
2. Under Sandet (2015)
Jag lyckades med målet att ha lite bättre spridning var det gäller ursprung, istället tappade jag spridningen när det kommer till tidsperioder. Så med facit i hand har det kanske varit lite plus minus noll så att säga. Sen handlar det ju naturligtvis om kvalité för att komma in på listan men ju mer jag breddar mitt tittande desto större är chansen att listan ändrar sig. Jag har i alla fall satt upp tre konkreta mål inför det kommande filmåret:
Inget tjafs, en må bra film i all sin enkelhet. Här finns både skratt och smärta. Freeman och Nicholson är en förvånansvärt fin duo.
40. Darkest Hour (2017)
Gary Oldman stjäl showen naturligtvis, men filmen i sig själv är inte så pjåkig den heller.
39. The Martian (2015)
Jag är svag för si-fi och The Martian med Ridley Scott bakom rattarna sviker inte.
38. Love Is Strange (2014)
Mysig film som inte är någonting mer än vad den är helt enkelt. Kärlek är och kommer alltid vara det bästa vi har, men kanske även det svåraste.
37. Soshite chichi ni naru / Like Father, Like Son (2013)
Tänkvärt drama där moral och föräldraskap sätts på sin spets.
36. Sunshine (2007)
Jag hade hört rätt mycket blandad kritik om denna si-fi rulle från Boyle. Jag tycker den är sevärd även om jag också håller med om att den ballar ur ett snäpp för mkt mot slutet.
35. Kelly's Heroes (1970)
En klassiker som jag betade av under året. Har mycket humor och charm vilket gör den behaglig att titta på.
34. Venom (2018)
Kanske inte borde vara så högt på listan men jag gillade den. Inte alls så dålig som kritiken ibland fick den att framstå som. Så länge Tom Hardy syns på bild räcker det långt.
33. Mommy Dead and Dearest (2017) DOKUMENTÄR
Det här är en riktigt intressant och helt läskig historia. Vad man än får för känslor eller vilken sida man väljer att stå på, så sitter den kvar ett bra tag efter i huvudet.
32. Seven Psychophats (2012)
Bra tempo och intensiv story. Kanske lite väl överambitiös ibland men gillar helheten ändå.
31. Lock Up (1989)
En klassiker med Sylvester Stallone som kanske i ärlighetens namn inte är superkvalitativ. Men den har en härlig känsla och den går att se om flera gånger.
30. Lorax (2012)
Har sett denna mysiga film flera gånger. Visst är den lite väl "mycket och övertydlig" ibland och det kanske är någon sång för mycket, MEN den är så fin och härlig.
29. Baby Driver (2017)
Oj oj va denna blev omtalad. För mig är det dock inget mer än en underhållande och cool actionfilm, varken mer eller mindre. Men det räcker långt ibland.
28. 45 Years (2015)
Efter att jag sett den här så hade jag en klump i magen, en klump som växte. Jag fascineras av den enkla historien, samtidigt som den gör mig rädd. Extra plus för ett starkt slut.
27. The Man Who Knew Too Much (1956)
Den första av 6st Hitchcock filmer på listan är en stabil amerikansk nyinspelning av sin egna film med samma namn från 1934. Bra spänning och fina färger, kanske en aning långdragen.
26. Maudie (2016)
Stark och fin biopic där Hawkins och Hawke utgör en riktigt bra filmduo.
25. Jordgubbslandet (2017)
Den här lilla pärlan är en av de rakaste och spännande svenska filmerna som gjorts på länge. En svensk Romeo & Julia historia som visar Sverige ur ett helt olikt perspektiv.
Jag är så förtjust i de här små indiepärlorna. Tragiskt och småmysigt i all sin enkelhet.
23. Midnight Special (2016)
En av mina personliga favoriter inom Si-fi genren de senaste åren. Storyn är smart och jag tycker att det är spännande hela vägen fram.
22. ParaNorman (2012)
Läs recension här: HÄR
21. Annihilation (2018)
Visuellt nästintill perfektion. Manuset lämnar kanske lite luckor men på det stora hela återigen en riktigt bra och stabil si-fi/skräck från Alex Garland.
20. Coco (2017)
Läs recension här: HÄR
19. Saboteur (1942)
En Hitchcock film som jag tycker är underskattad. Jag gillar katt och råttan spelet. Saboteur är en sevärd föregångare till den hyllade North By Northwest.
18. Where Eagles Dare (1968)
En av de bästa klassiska andra världskrigets filmatiseringarna som gjorts. Oväntat stilren och den är bitvis långt före sin tid. Den håller hela vägen fram utan att tappa fart.
17. The Shape of Water (2017)
Estetiskt briljans i vanlig ordning från Guillermo del Toro. Det bjuds även på en fin story à la Beauty & The Beast men där odjuret inte förvandlas, vilket är uppfriskande. Borde dock inte vunnit i kategorin bästa film på Oscarsgalan.
16. Strangers On a Train (1951)
Bra mystik och snyggt foto. Filmen väcker en bra thrillerkänsla och har ett bra slut.
15. Dunkirk (2017)
Christopher Nolans krigsdrama hamnar så här högt främst av två anledningar: 1. Ljudet är WOW, förhöjer upplevelsen radikalt. 2. Fotot är likaså underbart. Ja filmen räddas mycket av att den är ett mästerverk på de punkterna, manuset är det som sviker lite tyvärr.
14. Banketten (1948)
Har börjat kolla på Hasse Ekmans filmer och den första filmen lovade gott. Banketten har en Hitchcock stämning och hör definitivt till bland eliten av svensk film.
13. Get Out (2017)
Läs recension här: HÄR
12. Robin Williams: Come Inside My Mind (2018) DOKUMENTÄR
Jag grät en skvätt det ska jag erkänna. Är man minsta intresserad av Robin Williams som person och yrkesman så ska man kolla in det här. En värdig hyllning och bra dokumentär.
11. The Killing of a Sacred Deer (2017)
Tyckte du att The Lobster var svår och jobbig? Ja då är nog inte Lanthimos senaste verk någonting för dig. Det är nämligen så att den här är ännu mer skruvad, ännu mer ångest och misär. Barry Keoghan, jisses va duktig han är här!!
10. The Florida Project (2017)
I mina ögon helt förbisedd av Oscarsjuryn förra året, borde fått fler nomineringar. Det är en liten film om det stora, livet. Styrkan i filmen är att den känns så otroligt genuin.
9. Rope (1948)
Rope utspelar sig i ett rum mer eller mindre hela filmen och lyckas ändå få tittaren att sitta som på nålar. Dialogen är spot on, vanlig briljans från Hitchcock.
8. Das Leben Der Anderen (2006)
Starkt tyskt drama som visar en ärlig bild av efterkrigstids Tyskland. En film med bra score och foto, tycker att den har ett behagligt tempo där storyn byggs upp sakta men säkert.
7. Dial M for Murder (1954)
Återigen lyckas Hitchcock med att finna nerven och skräcken genom att nästan enbart filma i ett rum. Klockrent manus där det perfekta mordet ska gå i lås.
6. Still Life (2013)
Vad är meningen med livet? Vad är vår plats i spelet? Ja Still Life är en fin film som jag föll handlöst för. Eddie Marsan ger en 10 av 10 prestation här.
5. Stuart: A Life Backwards (2007)
Varför gillar jag film? Här är svaret. Den här tv-filmen bjuder på allt det jag gillar. Det är brittiskt, det är tragiskt, det är fint, det är roligt och det är diskbänksrealism ut i fingerspetsarna. Tom Hardy bjuder på en av mina favorit prestationer någonsin, HAN ÄR FANTASTISK!!
4. North By Northwest (1959)
En klassiker som är banbrytande och tittaren får vara med om en jakt som tar dig över hela USA. Ansedd att vara Hitchcocks bästa, men jag håller den i skrivande stund som topp tre.
3. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)
Borde ha tagit hem statyetten förra året som bästa film. Bra dialog och snyggt foto i samband med tre magiska insatser av huvudrollsinnehavarna gör det här till en riktig käftsmäll.
2. Under Sandet (2015)
Danskarna vet hur man ska redovisa sin historia, även den som inte är fläckfri. Filmen har en känsla och en närvaro som berör mig. Jag älskar den från första till sista stund.
Isle of Dogs är perfektion i varje bildruta. Musiken och manuset känns otroligt genomtänkt. Här bjuds det på en stop-motion historia i Japan som har både värme och satir. Helt klart bästa filmen 2018 och Wes Anderson fortsätter ännu en gång vara så genialisk som bara han kan vara.
Lite kort fakta om topp 50:
36 st från USA
7 st från UK
2 st från Sverige
1 st från Frankrike
1 st från Japan
1 st från Irland
1 st från Danmark
1 st från Tyskland
34 st från 2010-talet
5 st från 50-talet
4 st från 2000-talet
3 st från 40-talet
2 st från 80-talet
1 st från 70-talet
1 st från 60-talet
Jag lyckades med målet att ha lite bättre spridning var det gäller ursprung, istället tappade jag spridningen när det kommer till tidsperioder. Så med facit i hand har det kanske varit lite plus minus noll så att säga. Sen handlar det ju naturligtvis om kvalité för att komma in på listan men ju mer jag breddar mitt tittande desto större är chansen att listan ändrar sig. Jag har i alla fall satt upp tre konkreta mål inför det kommande filmåret:
- Försöka ha max 50% filmer från USA på listan.
- Försöka ha minst 50% filmer tidigare än 2000-talet.
- Försöka ha med minst 10 filmer från Europa (inte UK).
Med det säger jag adjö till filmåret 2018 och ser fram emot ett nytt spännande filmår här på bloggen.
Kommentarer
Skicka en kommentar