Fortsätt till huvudinnehåll

Lördagsfilmen: The Half of It


Genre: Romantik / Komedi / Drama
Land: USA
År: 2020
Regi: Alice Wu
I rollerna: Leah Lewis, Daniel Diemer, Alexxis Lemire, Wolfgang Novogratz

När tonåriga Ellie Chu gick med på att skriva ett kärleksbrev åt en sportkille väntade hon sig inte att de skulle bli vänner, eller att hon skulle falla för tjejen. 


Ellie Chu är smart och begåvad, men fast i en ekonomisk knipa. Hon har därför börjat med ett system där hon gör uppsatser åt andra elever, för pengar. När Paul vill ha en lite annourlunda tjänst hamnar Ellie lite i obalans. Han vill att hon ska skriva ett kärleksbrev till en tjej vid namn Aster. Då han själv inte är så bra med att formulera sig i ord och är lite osäker, ser han henne som den ultimata hjälpen. Ellie hjälper motsträvigt Paul och de blir snabbt allt bättre vänner. Men ju fler brev som skrivs börjar hon själv få allt starkare känslor för Aster.

Fastnade för trailern som bådade gott då den kändes nyskapande och härlig. Det här med trailers är ju dock inte alltid så bra, inte i det här fallet heller. Visst är de här en bitvis charmig och tänkvärd ungdomshistoria. Men den faller lite i sin egen fälla och blir lite förutsägbar samt allt för amerikansk. 


Personkemin mellan Leah Lewis (Ellie) och Daniel Diemer (Paul) är filmens behållning. Där går både humorn och det obekväma situationerna väl fram. De komplementerar varandra fint och ger filmen den värmen som behövs. Vad gäller hela kärlekstriangeln så känns den inte helt genuin, det är någonting som skaver. Jag köper inte heller riktigt varför karaktären Aster är så intressant? Visst är hon vacker men det känns lite väl ytligt. 

Första halvan av filmen puttrar på i ett bra tempo och det är fint att se hur vänskapen mellan Ellie och Paul växer fram. Någonting som stör mig genom filmen är hur de allvarliga scenerna inte får ta plats utan skämtas bort mer eller mindre hela tiden. När filmen ska försöka att gå in i en andra fas blir det därför svårt att ta det seriöst. Det känns spontant som att regissören har försökt att göra någonting nytt men slutprodukten blir trots allt en rätt vanlig "coming out" story. En styrka som filmen har dock är att den har ett fint foto.


Personligen så förstör den religösa biten mycket av det fina i filmen. Jag förstår varför det finns där och hur man kan påverkas i ett litet samhälle. Men här hade de kunnat problematisera temat mer, nu blir det istället rätt illa. Det tar helt enkelt bort udden och lämnar en dålig smak i munnen. En dialog som berör mig illa är när Paul inser att Ellie är homosexuell och reagerar på följande sätt: "Det är en synd, du kommer hamna i helvetet". Det ska då påpekas att de vid det här tillfället är vänner!! Här är det egentligen som filmen tappar lite sin trovärdighet och blir allt för trivial. Paul googlar och läser på kring ämnet och helt plötsligt får han en helt ny världsbild. Visst jag förstår vad regissören vill lyckas med men på det stora hela är det en bra tanke paketerat i ett minst sagt fult omslag. Slutskedet blir därför inte så känslosamt som jag hade velat.


Tidvis finns det stunder som är fina och där filmen lyckas bra. Men det här landar inte så bra som jag på förhand trodde. Grundstoryn vill göra något unikt och hade kunnat bli en hitt om utförandet varit bättre. Nu hamnar den i ett fack bland många andra ungdomsfilmer som lär vara bortglömda om ett halvår. 

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
-----------
Totalt: 13

Betyg: ✅✅

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...