Fortsätt till huvudinnehåll

Måndagsfilmen: Vandring Med Månen


Genre: Drama/Romantik
Land: Sverige
År: 1945
Regi: Hasse Ekman
I rollerna: Alf Kjellin, Eva Henning, Stig Järrel, Sigge Fürst

19 årige Dan rymmer hemifrån efter ett gräl med sin far. Han möter på ett resande teatersällskap och blir kär i skådespelerskan Pia. Tillsammans börjar de en spännande resa.


Dan är trött på sin situation och längtar efter att upptäcka livet. Pia är levnadsglad och ser ofta det goda hos människan. De två unga människorna hittar varandra och en kärlek uppstår snabbt. Tillsammans inser de att tillvaron är bättre när man är två. Under resans gång träffar de på en rad olika människor och resan blir ett äventyr som ska förändra bådas liv.

Redan från början kastas man in i en historia som andas både längtan och äventyr. Det finns också en härlig ungdomlig drivkraft i huvudkaraktärerna. Miljöerna är fina och musiken passar bra, stämningen känns också sådär härligt somrig. Ekman var ju en svensk mästare på att göra bra spännande thrillers och mer lågmälda relationsdraman. Det här är mer av det andra men stegrar upp och blir så där klassiskt spännande mot slutet. Som alltid så är ju dialogen fantastisk, dock så kan jag känna att det bitvis blir lite väl högtravande litterärt. Men det är ingenting som stör mig.


Storheten i den här storyn är hur väl många karaktärer är skrivna och att alla tillför någonting till helheten. Manuset känns modern där flera storylines presenteras parallellt vilket gör att intresset bibehålls längre. Jag gillar även kemin mellan Alf Kjellin och Eva Henning som känns genuin. Visst går det lite väl fort fram när det kommer till själva kärlekshistorien och det kan upplevas lite väl naivt med nutida ögon. Men köper man den premissen så är det en härlig historia som verkligen svänger fram och tillbaka. Tempot är även bra där man aldrig känner sig uttråkad men där mittendelen är lite segare om man ska hitta någon anmärkning. 

"Ja ni får inte ta illa upp för jag är påflugen, nyfiken, efterhängsen, överspänd och romantisk."

Filmen utspelar sig under andra världskriget vilket till en början inte märks av men som under filmens gång blir allt tydligare. Framförallt så är det en scen mellan Dan och en äldre man där den senare ger en dystopisk syn på människan samt kriget. Här skapas det en mörkare ton som ska bygga upp till filmens sista tredjedel där spänningen trappas. Allt kulmineras i en uppgörelse som både är intressant och välgjord. En del äldre filmer har ofta abrupta slut, men här lämnas man med en härlig och tillfredsställd känsla. 


På det stora hela så är det här en förträffligt mysig och underhållande film som ger mersmak. Det är inte min personliga favorit bland Hasse Ekmans filmer men den är mycket sevärd och har en given plats i den svenska filmhistorien.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
-----------
Totalt: 19

Betyg: ✅✅✅✅


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...