Fortsätt till huvudinnehåll

Filmåret 1994: Topp 10

Topp 10 - 1994

1994 lever upp till hypen. Sett till topparna så är det här ett riktigt starkt filmår kanske ett av de bättre filmåren genom tiderna. Ett starkt filmår för med sig att topplaceringarna är svåra att rangordna. Första platsen är given sen är platserna 2 till 5 lite mer rörliga och får gå på dagsform. Resten var enklare att rangordna. På det stora hela är det en jämn och fin lista med 10 riktigt bra samt kvalitativa filmer. 

På topp tio återfinns filmer från:
8 USA
1 Storbritannien
1 Frankrike

10. Speed (Jan De Bont)


Jack Traven är en bombexpert med uppdraget att desarmera en bomb som en hämndgirig utpressare placerat på en buss. Tillsammans med passageraren Annie måste de hålla bussen i rullning annars smäller det. 

En klassisk popcorn-film. Bra drag med både spänning och humor. Inte en personlig favorit men trots allt en stark och underhållande actionrulle. 

9. Legends of the Fall (Edward Zwick)


Under det tidiga 1900-talet lever överste Ludlow i Montana och han uppfostrar på egen hand tre söner. De tre bröderna är oskiljaktiga ända tills Susannah kommer in i familjen. En episk historia tar sin början där svek, kärlek och krig kommer att påverka familjens sammanhållning.

Fotot är filmens stora behållning, otroligt vackert och en välförtjänt Oscar bärgades för detta. Det är en hissnande familjehistoria, men det blir lite för mjäkigt och smörigt för min smak. En stabil film är det, får dock ingen högre placering på min lista den här gången.

8. Priest (Antonia Bird)


Greg är en ung katolsk präst i Liverpool som pressas hårt mellan sin tro, moralen kring tystnadsplikt och sin egna förbjudna kärlek. 

En liten film som bjuder på stora känslor. Mycket välspelat drama som även har en bra balans mellan det tunga och humorn. Framförallt en smart skriven film som bjuder upp till många intressanta frågeställningar. 

7. The Lion King (Roger Allers & Rob Minkoff)


Simba är lejonkungens son och tanken är att han en dag själv ska bli kung, men vägen dit är lång. Scar Simbas farbror, smider nämligen tillsammans med hyenorna planer på att ta över hela lejonriket.

Oerhört fin tecknad film à la disney som har både humor, kärlek och mörker. Inte min favorit när det kommer till manuset, men det vägs upp av en fantastisk yta i kombination med ett magiskt soundtrack.

6. Nobody's Fool (Robert Benton)


En envis man som passerat sina bästa år, reflekterar över sitt ensamma liv. När han åter får kontakt med sin vuxna son börjar han söka och kräva efter mer från sig själv.

Ibland behöver film inte vara svårare än så här. Småstadsdrama i all sin enkelhet, med ett välskrivet manus. Framförallt en Paul Newman i toppform som är sådär härlig som bara han kan vara. 

5. Forrest Gump (Robert Zemeckis)


Forrest Gumps liv skildras under tre våldsamma decennier. Från att ha ansetts vara efterbliven blir han en toppidrottsman, krigshjälte i Vietnam och  framgångsrik affärsman. Det enda Forrest egentligen vill är dock att hans livs kärlek Jenny ska ha det bra. 

Unikt och storslagen historia där Tom Hanks verkligen lyser klart. Lyckas med att greppa tag om tittaren direkt fårn början och hålla fast till slutet. Kanske lite väl sentimental och typisk amerikansk på sin håll. Men utan tvekan en underhållande film som håller för många visningar. 

4. Ed Wood (Tim Burton) 


Den ambitiöse men beskymrade filmregissören Edward D. Wood Jr. försöker sitt bästa med att uppfylla sina drömmar, trots sin brist på talang. 

Härlig knasig film som går i en tidstypisk Burton stil, där man får följa Ed Wood som anses vara den sämsta regissören genom tiderna. Filmen bjuder på fint foto och starka prestationer där man slängs in i en alternativ värld av 50-talets hollywood. Helt klart underskattad!

3. The Shawshank Redemption (Frank Darabont)


Andy Dufresne är banktjänstemannen som oskyldigt blivit dömd till livstid för mordet på sin hustru och hennes älskare. Dagar blir till veckor och veckor förvandlas till år, alltmedan Andy försöker bevara en en civiliserad stämning även innanför de hårda murarna. 

Högst rankad på IMDB av en anledning såklart. Världens bästa film? Nej, men visst är den förbannat bra. Välskrivet och effektfullt där det hela tiden händer någonting. En historia som håller om och om igen. Plus att jag älskar slutscenen, porträtterar vänskap på ett villkorslöst vackert sätt.

2. Léon (Luc Besson)


Den 12 åriga flickan Mathilda tas motvilligt in av den professionella yrkesmördaren Léon när hennes familj mördas. Ett ovanligt förhållande bildas när hon blir hans beskyddare och lär sig mördarens karriär.

En av mina favoritfilmer. Ett normalt filmår så hade filmen varit en solklar etta. Fina miljöer, bra dialog samt en lagom balans mellan action drama. Kemin mellan Natalie Portman och Jean Reno är magnifik. Som ett körsbär på grädden så levererar Gary Oldman en favoritprestation som kanske den bästa skurken någonsin. 

1. Pulp Fiction (Quentin Tarantino)


Livet för två torpeder, en boxare, två banditer, en gangster och hans fru sammanflätas i fyra berättelser om våld samt hämnd. 

Älskar dialogen, stämningen, musiken och fotot. Det finns ingenting att klaga på. Pulp Fiction är inte bara min personliga favorit, det är en av filmhistoriens coolaste filmer. Ett mästerverk från början till slut. 

Några filmer som slogs om platserna på listan: 

Sämsta filmen: Junior
Ingen höjdare alls tyvärr. På sin höjd lite lite lite små fnissigt här och där. Men på det stora hela så är det inte speciellt roligt att se en gravid Arnold Schwarzenegger. Finns säkert en fin grundtanke men för det mest så är det bara tramsigt.  

Största besvikelsen: Pom Poko
En studio Ghibli produktion som inte är direkt dålig bara jag som hade högra förväntningar. Lite för enformigt och flummigt för min smak. Besvikelsen blev stor då jag generellt älskar studio Ghiblis filmer. Inte en favorit helt enkelt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...