Fortsätt till huvudinnehåll

Torsdagsfilmen: Glory Road


Titel: Glory Road
Genre: Drama / Sport
Land: USA
År: 2006
Regi: James Gartner
I rollerna: Josh Lucas, Derek Luke, Austin Nichols, Jon Voight, Emily Deschandel

Den sanna historien om hur Texas Westerns college-basketlag som gick hela vägen i NCCA-mästerskapet 1966 med en startelva av enbart mörkhyade spelare. 


Don Haskins har sedan tidigare tränat tjejer och varit framgångsrik. En representant för Texas Western college gillar vad han ser och erbjuder den unga tränaren en tjänst som tränare för skolans lag. I erbjudandet måste han dock flytta och bo i skolan där han ska ha koll på de unga spelarna. Han märker snabbt att laget som skolan har inte är tillräckligt bra och ger sig ut för att rekrytera nya spelare. Den åtstramade budgeten tvingar honom till att hitta spelare från gatan. När laget är klart för spel ställer man upp med flera mörkhyade spelare någonting som blir både revolutionerande och en kamp för dem själva. 


Det vimlar inte om bra idrottsfilmer. I många fall har man svårt att få till själva sportdelen realistisk eller så är storyn allt för klyschig. Har man sett Remember the Titans så kommer man känna igen en hel del (båda är delvis disney-produktioner). Filmerna är näst intill identiska både kring tema och handling. Genomgående så har filmen en stressad känsla. Fotot känns alldeles för snabbt klippt och storyn ges inte en chans att gå på djupet. Därför är det svårt att helt ta till sig någon av karaktärerna. Här hade man velat ha mer kött på benen och mer fokus på individerna än själva idrotten. 

60-tals känlsan har man lyckas bra med både sett till kostymer och musiken. Jag vill även lyfta fram basketsekvenserna som har fart och alla känns trovärdiga. Här sviker filmen samtidigt då det blir för mycket fokus på dessa sekvenser och det hela blir lite långtråkigt. Det finns små bitar där man får se en del av segregationen och huvudkärnan i filmen. Men här hade man definitivt kunnat lägga mer tid och fått en djupare mer intressant story. 


Filmen puttrar på i två timmar utan att för den delen kännas för lång. Det blir dock smärtsamt tydligt att det här inte är en sportfilm som lyfter sig från mängden. Det blir inte mer än ett stabilt okej. Glory Road är lite som ljummet kaffe, det fyller sin funktion men hade smakat bättre om det var varmt. 

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
-----------
Totalt: 14

Betyg: ✅✅✅


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...