Fortsätt till huvudinnehåll

Torsdagsfilmen: Child's Play

Genre: Skräck 
Land: USA
År: 2019
Regi: Lars Klevberg
I rollerna: Aubrey Plaza, Gabriel Bateman, Tim Matheson, Brian Tyree Henry

En mamma ger sin 13-åriga son en docka på hans födelsedag omedveten om den ondska som lurar bakom dess leende. 


Den ensamstående unga mamman känner att hon inte riktigt räcker till för sin tonåriga son Andy. För att kompensera så kommer hon över ett defekt exemplar av den interaktiva dockan Buddi som hon ger till sonen i en tidig födelsedagspresent. De har precis flyttat och Andy har inte några kompisar, så Buddi blir till en början ett trevligt sällskap. Tillsammans spelar de spel och umgås, han lyckas till och med få några riktiga kompisar som tycker att hans docka är häftig. Snart visar det sig att dockans vänlighet går lite väl långt och ondska tränger fram. Vänskapen byts nu ut till en kamp om överlevnad.


Nyproduktioner har en tendens att blanda och ge i kvalité. När nu mördardockan Chucky ska återupplivas för en åttonde gång så har man valt ett litet annat spår från den föregående filmen. Då var det mer renodlat skräck och fokus på stämning. Den här gången så är det inte uttalat men det märks tidigt att filmen har mer komiska inslag, eller rättare sagt försök till komik. Med en modern touch och en lättsammare hållning så är nog tanken att dra till sig nya tittare. Problemet är att jag inte ser hur någon ska kunna finna den här filmen tilltalande. Det här är nämligen så fruktansvärt fel och uselt. Där den så kallade humorn känns malplacerad och feltajmat. 

Uppbyggnaden till skräckelementen är för lång och det tar nästan halva filmen innan det drar igång. Skräckfilmer har ju egentligen en huvuduppgift, att vara läskig på något sätt. Här misslyckas man monumentalt. Filmen saknar allt som krävs för att bli bra. Det finns ingen känsla över huvudtaget och det är ALDRIG läskigt. Visst vissa scener är lite blodiga men i och med den konstiga stämningen i filmen så blir det bara skrattretande samt löjligt.


Filmens huvudkaraktär Andy som spelas av Gabriel Bateman, är tyvärr en stor svaghet. Det kan tyckas lite hårt att peka ut en barnskådis så hårt men här fungerar det inte alls. Han spelar över och är otroligt jobbig. Som om det inte vore nog så känns castingen med Aubrey Plaza också helt fel, hon är nödvändigtvis inte dålig men känns inte övertygande alls som den unga modern. Jag gillar inte heller designen på Chucky som bara ser otroligt ful och många av effekterna i sig kunde definitivt behövt lite mer arbete. Men dessa aspekter hade jag ändå kunnat leva med. Det är inte där det sitter, det sitter i att storyn känns helt meningslöst och tom. Drivkraften till att kolla klart filmen slocknar ganska snabbt och man måste härda ut för att ta sig till slutet. 


Nej tyvärr det här är ingen höjdare alls och jag hoppas personligen att det blir spiken i kistan för filmserien. Det finns ingenting att ta med sig från den här nyinspelningen. Den är tråkig, förutsägbar och helt utan både skräck eller spänning. 

2 - Skådespelare
1 - Handling
1 - Känsla
2 - Musik
2 - Foto
-----------
Totalt: 8

Betyg: ✅

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...