Fortsätt till huvudinnehåll

Lista: James Bond - Roger Moore

My name is Bond, James Bond.

Under min uppväxt spelade filmerna med den brittiske spionen James Bond en stor roll. Min far är ett stort fan så det blev ofta att jag satt med och kollade. Jag har dock inte tagit mig tiden att se om de äldre filmerna förens nu. Det passade också bra in som en uppvärmning inför den kommande nya Bond filmen No Time To Die, som blir Daniel Craigs sista.

James Bond universumet är stort och filmserien är en av de som pågått längst. Det finns mycket man kan gotta ner sig i allt från bilarna, bondbrudarna eller skurkarna. Förra gången rankade jag de bästa filmerna med den första att spela James Bond, Sean Connery. Nu är det dags för mannen som var tänkt som första bond men som då tackade nej. Ja Roger Moore var deras förstaval och han kom att göra flest filmer i serien nämligen sju stycken. Här är hans filmer i rangordning från sämst till bäst. 

7. A View To A Kill (1985, John Glen)


Max Zorin har planer på att ta kontroll över världsmarknaden för microchips genom att framkalla en jordbävning och utplåna Silicon Valley. Agenten James Bond blir återigen inkallad för att rädda världen. 

Den sista filmen för Roger Moore är också den klart sämsta. Handlingen är väl helt okej men inget som engagerar nämnvärt och tempot är segt. Framförallt så känns Bond trött och personligen så är jag tacksam att det blev en ny skådespelare som tog över stafettpinnen. Ja tyvärr så är de sista tre filmerna inte så starka i serien tyvärr. Dock vill jag framhäva Christopher Walken som fungerar bra som skurk. Men filmen som helhet känns B.

6. Octopussy (1983, John Glen)


Ett falskt Fabergé ägg och en agents död leder James Bond till att försöka reda ut en internationell liga som smugglar juveler. Som täckmantel används den mytomspunna Octopussy.

Kvalitén på den här är inte så dålig om jag ska vara helt ärlig. MEN och det finns ett stort MEN. Tyvärr finner jag filmen otroligt långsam och tråkig. Skurken är inte speciellt stark och ja det är en film som inte har så högt omtittsvärde för egen del. Blev ännu tydligare här att John Glen inte alls var min favorit regissör.

5. For Your Eyes Only (1981, John Glen)

Ett brittiskt övervakningsfartyg träffas av en mina och sjunker till botten utanför ett fientligt lands kust. Inne i skeppets lastutrymme finns den högteknologiska militärutrustningen ATAC som britterna använder för att sända instruktioner till sina strategiska atomubåtar. James Bond skickas ut för att se till att utrustningen inte kommer i fel händer.

Här råder lite samma problem som de tidigare två filmerna på listan. Det är lite för svagt manus och en mer eller mindre obefintlig skurk. Men filmens plus är att det är många olika inspelningsplatser och det finns en del coola actionscener. Det här är helt okej men inget mer direkt. 

4. Moonraker (1979, Lewis Gilbert)


En rymdfärja på en Boeing 747 blir stulen under mystiska omständigheter. James Bond skickas ut för att besöka tillverkaren Hugo Drax och be om ursäkt. Under besöket görs flera försök att mörda Bond och han märker snart att allting inte är som det verkar.

Helt klart bättre än sitt rykte. Spänningen finns där och storyn är intressant. Huvudskurken Drax är bra och det är kul att återigen få sidoskurken Jaws med i handlingarna. Visst finns det partier som är fjantiga och filmen råder utan tvekan av en Star Wars imitation. Men filmen är aldrig tråkig vilket är ett stort plus. Enligt mig så är det definitivt inte den sämsta bondrullen.

3. The Man With the Golden Gun (1974, Guy Hamilton)


Scaramanga är världens bästa och högst betalde lönnmördare. När en kula av rent guld med "007" ingraverat upptäcks blir det en jakt på liv och död.

Första filmen för mig där Roger Moore är med som jag tycker är stark. Här ha vi spionkänsla och ett bra tempo. Huvudskurken Scaramanga är riktigt bra där Christopher Lee är som gjord att vara hård och läskig. Vill även betona musiken och de olika miljöerna som ger filmen den tyngd som behövs. Dock är den inte helt felfri, stör mig på slutet som är lite svagt samt medhjälparen Nick Nack som är irriterande.

2. The Spy Who Loved Me (1977, Lewis Gilbert)


Den galna havsforskaren Stromberg planerar att ödelägga jorden och bygga upp ett nytt rike på havets botten. Hotet rör både öst och väst vilket gör att den brittiska underrättelsetjänsten beslutar sig för att sammarbeta med KGB.

Sett till manus och scenografin så är det här egentligen ettan på listan. Gillar medbrottslingen Jaws som introduceras här skarpt och överglänser huvudskurken Stromberg som dock är helt okej. Roger Moore känns här fortfarande relativt fräsch och bjuder på den välbehövliga humorn. Filmen blir aldrig tråkig och jag gillar verkligen den stora havsbyggnaden.

1. Live and Let Die (1973, Guy Hamilton)


Tre brittiska agenter dödas på en och samma dag, men på olika platser i världen. Till en början verkar det inte finnas något samband. Agent 007 James Bond får i uppdrag att undersöka morden och spåren leder honom till sydligare breddgrader med gangstrar samt diplomater.

Det här är definitivt min favorit när det kommer till Roger Moore eran. Här finns det mesta man önskar. Bra bovar, härliga miljöer, fantastisk låt, mycket action och en väldigt tjusig bondbrud. Det är någonting med den här som gör att jag återkommer. Jag tror jag gillar känslan som man har byggt upp och det fantastiska ledmotivet signerat Paul McCartney som återkommer i olika former under filmens gång. Den första filmen med Roger Moore är också i mitt tycke den bästa plus att den tåls att ses om många gånger.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Filmåret 2007: Topp 10

Topp 10 - 2007 Filmåret 2007 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett av mina bästa filmår, som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 7 - USA  3 - Storbritannien 10.  Lars and the Real Girl   (Craig Gillespie) En förvirrad ung man inleder ett okonventionellt förhållande med en docka som han hittar på internet.  Ryan Gosling är toppen. Filmen i sig är också riktigt stark där många intressanta ämnen bearbetas och framförs på ett underhållande sätt. Det finns definitivt en förkärlek från min sida till små filmer som lyckas leverera stora känslo...

Filmåret 2008: Topp 10

Topp 10 - 2008 Filmåret 2008 visar sig vara en riktig höjdare. Här finns det en härlig bredd med många toppar. Det bjuds på mycket känslor och upplevelser som verkligen etsar sig fast. Listan var en utmaning att sammanställa där många slagkraftiga titlar slogs om platserna. Det blev en kamp om ett par platser där några försvann och bytte position i sista sekund. Magkänslan får som alltid en huvudroll på sådana här listor. Summeringen blir: ett starkt filmår som levererar flera minnesvärda cinematiska upplevelser.  På topp tio återfinns filmer från: 4 USA  3 Storbritannien 1 Sverige 1 Tyskland 1 Israel 10. Die Welle / The Wave   (Dennis Gansel) En gymnasielärare som leder ett projekt om diktaturer tar till ett okonventionellt knep. Han och eleverna startar själva en fascistisk rörelse. Det dröjer dock inte länge innan det urartar och rörelsen börjar leva sitt eget liv. Välgjord och gripande drama som både provocerar samt väcker starka känslor. Har alltid gillat tysk film o...

Serie: Fleabag

Titel: Fleabag Land: Storbritannien Regi: Harry Bradbeer Manus: Phoebe Waller-Bridge Genre: Komedi / Drama År: 2016 - 2019 Säsonger: 2 // Avsnitt: 12 I rollerna: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Andrew Scott, Olivia Colman, Bill Peterson Fleabag är en frisinnad, arg och förvirrad ung kvinna i London. Livets utmaningar smälter samman medan historien fylls med en ström av interaktioner där diverse familjemedlemmar, ragg och oväntade möten avlöser varandra. En tydligt återkommande kännetecken i episoderna är när  huvudkaraktären bryter den fjärde väggen för att ge utläggning, interna monologer och en löpande interaktion med publiken.  “Being proper and sweet and nice and pleasing is a fucking nightmare. It’s exhausting.” Seriens skapare Phoebe Waller-Bridge (Spelar i huvudrollen) har även skrivit manuset där hennes soloshow från Edinburgh Fringe Festival är största inspiration. Psykisk ohälsa, familjerelationer, sex, religion och identitetssökande är några återkommande ...