Topp 10 - 2013
Filmåret 2013 var inte dumt, inte dumt alls. På det stora hela ett riktigt fint år som bjöd på tre fullpoängare och en rad riktigt starka filmer. Det är faktiskt ett filmår som jag minns tillbaka på med mycket glädje och jag kommer ihåg att filmerna lämnade stort avtryck. Jag hade ingen riktigt given etta även om den som tog den angivna platsen känns klar nu så kunde plats 1-3 bytt positioner vid ett annat tillfälle. Sen blev det ännu mer klurigare för alla filmerna som jag valt att ta med är väldigt jämna. Det var även ett par filmer som var med på listan men som efter en del funderingar åkte ut och tvärtom. Men jag är mycket nöjd med listan och det blev slutligen en riktigt stark lista med 10 starka samt intressanta filmer. 2013 var helt enkelt ett mycket bra filmår för min del.
På topp tio återfinns filmer från:
5 USA
5 USA
4 Storbritannien
1 Italien
10. La Grande Bellezza / The Great Beauty (Paolo Sorrentino)
Fantastisk vacker film som är ögongodis från första scenen till den sista. Flummigt, drömskt, poetiskt och otroligt italienskt så kan man sammanfatta detta minst sagt artistiska verk.
9. The Wolf of Wall Street (Martin Scorsese)
Historien om Jordan Belfort, från hans uppgång till en rik aktiemäklare som levde det höga livet till hans fall med brott, korruption och kampen med FBI.
Martin Scorsese film med högt tempo och en stark skådespelar ensemble. Häftig story som bjuder på en minst sagt flådig livsstil. Lite för monoton och osympatisk film för att nå hela vägen för egen del, men med det sagt en mycket underhållande film.
8. Starred Up (David Mackenzie)
19-åriga Eric är fängslad och redan första dagen attackerar han en annan fånge samt vakter. Han blir erbjuden gruppterapi och hans pappa som också är en fånge på samma fängelse försöker få honom på rätt väg. Men kan han bli rehabiliterad?
En riktig käftsmäll! Brittiskt fängelsefilm som är både genuin och verklighetstrogen. Den är både mörk och sorglig men det finns även en del värme bakom den hårdnackade fasaden. Som grädde på moset en fantastisk Jack O'Connell i sin långfilmsgenombrott.
Året är 1985 och den homofobiske narkomanen Ron Woodroof får diagnosen AIDS och beskedet att han bara har 30 dagar kvar att leva. I ett försök att överleva börjar han smuggla in läkemedel som ännu inte är lagliga i USA.
Magnifikt välspelat drama där både Matthew McConaughey och Jared Leto bjuder på högklassiga prestationer. Filmen har också ett fint foto och en bra balans mellan det tunga i historien samt den de komiska inslagen.
6. Nebraska (Alexander Payne)
Melankolisk road-movie med en stor dos humor som verkligen fungerar. Det är dysfunktionellt, lågmält och bitvis mysigt på ett vardagligt vis. En liten pärla som får en att både känna och fundera.
En korrupt knarkande polis med bipolär sjukdom försöker manipulera sig fram till en befordran för att vinna tillbaka sin fru och dotter, samtidigt som han bekämpar sina egna inre demoner.
En galen, mörk, enerverande och komisk film som verkligen sätter spår. Gillar man Trainspotting så kommer man uppskatta denna urflippade film. Min favorit James McAvoy är också helt briljant i huvudrollen.
Ivan Locke är en hängiven familjeman och en framgångsrik byggchef. En dag får han ett samtal inför den största utmaningen i sin karriär som sätter igång en serie händelse som hotar att hans tillrättalagda tillvaro.
Fascinerande hur man kan göra så mycket av lite. Hela filmen utspelar sig i en bil och dialogen utgår från telefonsamtal, med en Tom Hardy som fullkomligt äger varje bildruta. En drama-thriller som är precis så bygger upp en spänning som får en att sitta på nålar.
3. Prisoners (Denis Villeneuve)
Keller Dovers sexåriga dotter och hennes bästa vän kidnappas på Thanksgiving. När detektiven Lokis utredning stannar upp bestämmer sig Keller för att ta saken i egna händer.
En riktigt stark thriller som är både smutsig och mörk. Genomgående skapas en gaskramande känsla som man verkligen kan ta på. Jackman, Gyllenhaal och framförallt Dano gör det här till en mycket sevärd film. En av de bästa deckar/thrillers som gjorts på många år.
En medelålders kommunalanställd har som uppgift att ordna begravningar till personer som saknar anhöriga. I hans arbete ingår även att söka efter närstående, något han tar på största allvar.
Grått, långsamt och alldeles underbart i sin enkelhet. En välspelad liten film som gör mycket av lite. Bjuder på stora känslor och ger ett porträtt av hur ensamhet påverkar oss människor. Brittisk diskbänksrealism som berör och fascinerar.
I en nära framtid utvecklar en ensam brevskrivare ett osannolikt förhållande till ett operativsystem som är utformat för att tillgodose alla hans behov.
1. Her (Spike Jonze)
Estetiskt helt fantastiskt vacker att beskåda. Lite knasig och samtidigt otroligt härlig, med många scener som är riktigt minnesvärda. Det som gör Her till en så klockren film är hur väl den sätter fingret på hur vi människor på nåt sätt tappar bort oss själva i en värld som blir allt mer bristfällig på mänsklig interaktion. Tänkvärd, fin och en Joaquin Phoenix i en perfekt melankolisk paradroll.
Några filmer som slogs om platserna på listan:
Sämsta filmen: Vi Är Bäst!
Lukas Moodyssons senaste senaste film funkade inte alls för mig. Tråkig, flamsig och dålig regi. Manuset faller inte heller mig för smaken. Nej det här blev ett magplask för min del.
Största besvikelsen: Lone Survivor
Blir allt för platt och stereotyp för min smak. Är ju heller inte supertaggad på den här typen av filmer där den amerikanska soldatdyrkan blir otroligt smaklös. Men bortser man från det så är största problemet att den inte riktigt tänder till och att karaktärsutvecklingen blir för svag vilket gör att man inte känner någonting extra för historien tyvärr.
Kommentarer
Skicka en kommentar